Siguldas dome piešķirs 3000 latu sudraba medaļu ieguvējiem

© Lauris Vīksne, f64

Par godu dzimtās pilsētas – Siguldas – svētkiem dziesmas Zied ievas Siguldā rindiņu Un dzīve vēlreiz pamāj man 2006. gadā iedziedāja olimpiskie vicečempioni kamaniņu braukšanā brāļi Juris un Andris Šici, savukārt olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvējs Martins Dukurs iedziedāja kādu citu dziesmas fragmentu.

Ja lidsabiedrību pārstāvji nedēļas otrā pusē nestreikos, tad, visticamāk, piektdien šo dziesmu sudraba medaļnieku izpildījumā varēs dzirdēt Siguldas svētku laukumā.

Tieši tur vakar pēcpusdienā mājās no ziemas olimpisko spēļu mājvietas Vankūveras brāļus Šicus sagaidīja vairāki simti siguldiešu. Viens no emocionāli vienojošākajiem brīžiem bija vecmāmiņas Lilijas aicināšana līdzās abiem brāļiem. Tieši viņa ir lielākā jauniešu atbalstītāja, kas tagad apņēmusies drīzumā sēsties pie stellēm, lai mazdēliem noaustu segas ar olimpiskajiem apļiem.

Andris Neatkarīgajai atzīst, ka tik patīkamu un negaidītu sagaidīšanu Siguldā viņš nebija gaidījis. "No prieka gribas raudāt," piebilst sudraba medaļas ieguvējs. "Siguldā neviens tā nav sagaidīts mājās kā šogad. Ir pienācis laiks latviešiem novērtēt to, kas mums ir, nevis cepties par to, kā nav. Mums ir trīs sudraba medaļas, kas citām valstīm ir tāls sapnis," uzsver domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

Andris un Juris vēl tikai plāno, ko darīs ar valdības solītajiem 37 500 latiem. Pašvaldības vadītājs Neatkarīgajai stāsta, ka domes nolikumā olimpisko spēļu sudraba medaļu ieguvējiem ir paredzēta naudas balva 3000 latu pēc nodokļu nomaksas. Viņš jokodamies arī piebilst, ka skeletonistam Martinam Dukuram par sasniegumiem jau ir izmaksāti vairāki tūkstoši un "tagad jau iet otrais desmits". Par godu brāļiem Šiciem un Dukuriem, U. Mitrevics ir apņēmības pils piektdien sarīkot uguņošanu.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.