Dzīvokļa īres maksā neietvers nekustamā īpašuma nodokli

© F64

Dzīvokļa īres maksā vairs neietvers nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) un zemes nomas maksu, paredz šodien valdībā atbalstītie noteikumi "Dzīvojamās telpas īres maksā ietilpstošo apsaimniekošanas izdevumu aprēķināšanas metodika".

Noteikumi paredz, ka NĪN un zemes nomas maksa par zemesgabala lietošanu, ja dzīvojamā māja atrodas uz citam īpašniekam piederošas zemes, vairs nav iekļaujama dzīvokļa īres maksas apsaimniekošanas izdevumos un tādējādi arī neveidos dzīvokļa īres maksu.

Minētie maksājumi ir jāsedz papildus dzīvokļa īres maksai proporcionāli izīrētā dzīvokļa platībai.

Noteikumos norādītā metodika paredz vairākus īres maksā ietilpstošo pārvaldīšanas izdevumu aprēķināšanas galvenos nosacījumus. Pirmkārt, dzīvojamās telpas īres maksā ietilpstošos pārvaldīšanas izdevumus veido dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamie izdevumi un dzīvojamās mājas nolietojuma atskaitījums ēkas atjaunošanai.

Otrkārt, tiek norādīta formula, pēc kuras aprēķina dzīvojamās telpas īres maksā ietilpstošos dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus. Treškārt, tiek noteikts, ka dzīvojamās mājas vērtību dzīvojamās mājas nolietojuma aprēķināšanai nosaka pēc dzīvojamās mājas kadastra vērtības vai bilances vērtības, ņemot augstāko no abām vērtībām.

Konsultācijas par noteikumu projekta izstrādi notikušas ar Rīgas Namīpašnieku biedrības, kā arī SIA "Latio" pārstāvjiem. Rīgas Namīpašnieku biedrība daļēji atbalstījusi izstrādāto noteikumu projekta redakciju. Tiesa, Ekonomikas ministrija nav ņēmusi vērā Rīgas Namīpašnieku biedrības iebildums attiecībā uz to, ka dzīvojamās mājas nolietojuma aprēķināšanā nepieciešams izmantot tirgus vērtību, kuru aprēķina sertificēts nekustamā īpašuma vērtētājs, vai ēkas kadastrālo vērtību.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.