Atkārtoti aicina EK sniegt ārkārtas atbalstu piena un cūkgaļas nozarei

© F64

Eiropas Komisijas (EK) līdzšinējie atbalsta pasākumi grūtībās nonākušajam piena un cūkgaļas tirgum nav stabilizējuši abas nozares, līdz ar to tuvākajā laikā tām nepieciešams finansiāls atbalsts, uzstājoties Briselē notikušajā nozares ministru sanāksmē, norādījis zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē Luksemburgā atkārtoti uzsvēra, ka situācija piena nozarē ir sarežģīta un līdzšinējie pasākumi nespēj stimulēt tirgus stabilizēšanos.

"Cenas turpina pazemināties, arī cūkgaļas nozarē situācija ir smaga. Privātās uzglabāšanas shēma šā gada sākumā nav devusi gaidīto ietekmi uz tirgu un cenām. Lai novērstu draudošo situāciju, nepieciešams ārkārtas finansiālais atbalsts ražotājiem piena un cūkgaļas nozarēs," norādīja ministrs.

Tāpat viņš akcentēja, ka EK vajadzētu uzņemties lielāku atbildību rast adekvātu risinājumu gadījumos, kad lauksaimnieks, kurš uzņēmies saistības Lauku attīstības programmu investīciju atbalsta gaitā, varētu pārorientēties uz citu ražošanu tā, lai maksājumu aģentūrai nebūtu jāpieprasa atpakaļ saņemtais atbalsts un jāpiemēro sankcijas ražošanas pārorientācijas dēļ.

Dūklavs atzina, ka attiecībā uz jau veiktajiem pasākumiem Latvija pozitīvi novērtē EK apņemšanos dubultot intervences iepirkuma apjoma limitus piena produktiem, tāpēc nepieciešama ātra rīcība, lai šo lēmumu ieviestu.

Savukārt par nozares komisāra Fila Hogana ieteikto piena ražošanas ierobežošanu Latvijai ir rezervēta attieksme, jo nav pamatojuma, kā šis brīvprātīgais pasākums varētu nest cerēto pozitīvo ietekmi tirgus stabilizēšanā.

Zemkopības ministrs uzsvēra, ka Latvija iestājas arī par ES ražotāju interešu stingrāku aizsardzību ES risinātajās tirdzniecības sarunās, piemēram, arī par ES un ASV brīvās tirdzniecības līgumu.

Jau vēstīts, ka visā ES, tostarp Latvijā, vērojama piena pārprodukcija, kas radusies pēc kvotu sistēmas atcelšanas un Krievijas embargo noteikšanas. Latvijā iepirkuma cena samazinājās par 27% un ir vidēji 0,21 eiro par kilogramu piena, kas ir zemākais rādītājs ES. Savukārt cūkgaļas iepirkuma cena 2016.gada marta vidū bija par 22% zemāka nekā pirms Krievijas sankciju ieviešanas.

Saskaņā ar lauksaimnieku aplēsēm Latvijā no 2014.gada augusta līdz šī gada augustam piena nozarē nekompensētie zaudējumi sasniegs 96 miljonus eiro, bet zaudējumi cūkgaļas nozarē - 24 miljonus eiro.

Tikmēr piensaimniecības sarežģītajā situācijā 2015.gada nogalē saņēmušas vairāk nekā 43 miljonu eiro atbalstu, no kura ciltsdarbam piešķirti 23,36 miljoni eiro, atbalsts par slaucamajām govīm ir 12,38 miljoni, ES atbalsts - 7,6 miljoni, kā arī 7,15 miljonu eiro pārdalījums no 8,5 miljonu ES ārkārtas piešķīruma piensaimniecības un cūkkopības nozarei.