Nākamgad Latviju ieskandinās dziedātāju tūkstoši

VĒRIENĪGS KULTŪRAS NOTIKUMS. Trešās Eiropas koru olimpiādes un Nāciju Grand Prix Rīga 2017 rīkotāji un atbalstītāji uzsvēra, ka šis pasākums vērienīgi un krāšņi iesāks Latvijas simtgades svētkus, kas kulmināciju sasniegs 2018. gadā © F64

Nākamgad jūlijā Rīgā atkal pulcēsies dziedātāju tūkstoši no visām pasaules malām, jo galvaspilsētā un arī citviet Latvijā notiks 3. Eiropas koru olimpiāde un Nāciju Grand Prix Rīga 2017.

Iecerēts, ka pasākumā piedalīsies apmēram 200 pasaules koru un 12 000 dziedātāju. Lai saaicinātu dziedātājus no dažādām zemēm un izveidotu lielāko pasaules kori, jau tagad tiek rīkota video ielūgumu kampaņa, kuras laikā ikviens – Latvijas kori, skolēnu, draugu grupas – ar klipa palīdzību sociālajos tīklos varēs uzaicināt citu valstu korus tikties Rīgā 2017. gada jūlijā, preses konferencē skaidroja 3.  Eiropas koru olimpiādes projekta vadītāja Diāna Čivle. Gan viņa, gan galvaspilsētas mērs Nils Ušakovs un vicemērs Andris Ameriks apliecināja savu gatavību piedalīties šajā akcijā. Mērs nolūkošot kādus dalībniekus no tālas un eksotiskas valsts, bet viņa vietnieks, atsaucoties uz savu uzvārdu, no Amerikas aicināšot kādu gospeļkori. Abi uzsvēra, ka šāds pasākums Rīgai ir liels izaicinājums, bet, ja reiz tas ir izdevies, tad kāpēc nemēģināt vēlreiz? Andris Ameriks norādīja, ka tam būs ne tikai emocionāls, bet arī materiāls pienesums, kas mērāms vairākos miljonos eiro. D. Čivle akcentēja gan Rīgas atpazīstamības reklamēšanu, gan arī tautu vienojošo elementu: «Moto – kopā dziedāšana vieno tautas – ir mērķis, ko gribam sasniegt, gatavojoties nākamā gada pasākumam, jo zinām, cik trausla ir situācija pasaulē.» Lielā kultūras pasākuma rīkotāji no Vācijas Interkultur Management ļoti labprāt devuši piekrišanu tā organizēšanai Rīgā, jo pārliecinājušies par sarīkojuma augsto kvalitāti 2014. gadā, kad te notika Pasaules koru olimpiāde. «Saruna ar rīkotājiem prasīja vien trīs minūtes, piekrišana bija momentāna,» priecīgi pauda olimpiādes mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags, piebilstot, ka daudziem laiks no 16. līdz 23. jūlijam būs lieliska iespēja atgriezties Latvijas galvaspilsētā. Viņš pastāstīja, ka lielais dziedāšanas maratons notiks ne tikai Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās. Atklāšanas koncerts iecerēts Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, bet pārējie, tāpat kā pirms diviem gadiem, notiks parkos, baznīcās (Domā plānots sakrālās mūzikas koncerts), skvēros, koncertzālēs. Pasākuma laikā, kā ierasts, būs arī koru konkursi, izcilu pasaules līmeņu diriģentu meistarklases, čempionu koncerti, nāciju parāde, dažādi brīvdabas koncerti. Noslēguma koncerts plānots Arēnā Rīga, jo 2017. gadā Mežaparka Lielajā estrādē būs sākusies rekonstrukcija. Turpat skanēs arī bērnu un jauniešu koru lielkoncerts, kurā uzstāsies arī jauniešu simfoniskais orķestris un solisti. Šim koncertam īpaši gatavo komponista Ulda Marhilēviča un Guntara Rača kopdarbu. Mākslinieciskais vadītājs pieļāva, ka brīvdabas pasākumam varētu tikt izmantota arī krastmala vai kāda cita vieta, taču, domājot par drošību, tās jāizvērtē ļoti uzmanīgi.

R. Vanags arī paskaidroja, ka Eiropas koru olimpiādē atklātajā kategorijā varēs piedalīties jebkurš Eiropas koris, bet Lielās nācijas balvai un čempionu kategorijā dalībniekiem būs vajadzīga augsta kvalifikācija. Tāpat kā 2014. gadā, Latvijas koriem ierobežojumu nebūs. Lai informētu par gaidāmo notikumu, šoruden Latvijas koriem tikšot rīkots seminārs.

Drīzumā būs arī izsludināts konkurss par koru olimpiādes apbalvojumu dizainu. Konkursa mērķis – atrast mākslinieciski augstvērtīgu un oriģinālu dizaina risinājumu 3. Eiropas koru olimpiādes un Nāciju Grand Prix Rīga 2017 apbalvojumiem – balvām un medaļām, kuras saņems kori – čempioni, kas sacentīsies konkursos desmit dažādās koru kategorijās.



Latvijā

Pasaules mēroga ielu mākslinieks no Francijas – Aéro pabeidzis savu sienas gleznojumu “Mana dzīve ir mana valsts” (My country is life) Liepājā, Krišjāņa Valdemāra ielā 56. Tas ir jau astotais darbs, ko Liepājai dāvina pludmales kafejnīca “Red Sun Buffet”, informē Mareks Alberts.

Svarīgākais