Apturot Rīgas TEC-2 rekonstrukcijas projektu, Latvija var zaudēt vairākus desmitus miljonus latu

Latvija var zaudēt vairākus desmitus miljonus latu, ja Ekonomikas ministrija kā valsts pārstāve "Latvenergo" apturēs Rīgas otrās termoelektrostacijas (TEC-2) rekonstrukcijas projekta attīstību, bet tā īstenošanā ieinteresētie sāks tiesāšanos, ziņo telekompānijas LNT raidījums "TOP 10".

Lai arī iepirkuma komisijas sarunu procedūrā, kas tika uzsākta aizpagājušajā gadā, ir noteikts uzvarētājs - Turcijas kompānija "Gama", ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) ir apšaubījis projekta izmaksu pamatotību un līdz ar to "zaļo gaismu" nedod. Ministra vilcināšanās tiek saistīta ar vietējo biokurināmā piegādātāju lobētajām interesēm un piedāvājumu TEC-2 rekonstrukcijas vietā Rīgā būvēt šķeldas elektrostaciju.

TEC-2 rekonstrukcijas pabeigšanas jeb otra aizvietojošā energobloka būvniecības pretendentu atlasei 2008.gadā tika uzsākta sarunu procedūra. No diviem saņemtajiem piedāvājumiem jau pirms gada izraudzīts lētākais.

Turcijas kompānija "Gama" 400 megavatu energobloku piedāvā uzbūvēt par 350 miljoniem eiro (245 miljoniem latu). Taču līgums aizvien noslēgts nav.

Kampars, kurš pats šonedēļ atradās Indijā, "jā" vārdu aizvien nedod, dodot mājienus, ka projektu var īstenot lētāk. Formālais galīgā lēmuma pieņēmējs gan ir Ekonomikas ministrijas jaunieceltais valsts sekretārs, bijušais Kampara padomnieks Juris Pūce. Izšķiršanās notikšot otrdien, 23.februārī.

Lai arī neviens pretendents sūdzības par sarunu procedūras rezultātiem nesniedza, no drošiem avotiem zināms, ka konkursā zaudējusī otra dalībniece - Spānijas kompānija "Iberdrola" - tagad saka, ka TEC-2 energobloku varot uzbūvēt par 30 miljoniem eiro (21 miljonu latu) lētāk.

"Tas būs tas aspekts, kas būs jāizvērtē - vai šī iepirkuma procedūrā varēja būt vēl kādi ieguvumi. Es arī esmu dzirdējis šādas baumas, ar mani neviens nav runājis no spāņu uzņēmuma, ka būtu iespējas kaut ko realizēt lētāk," sacīja Pūce.

Neskatoties uz ekonomikas ministra pretrunīgajiem izteikumiem, ministrijas valsts sekretārs apgalvo, ka simtiem miljonu vērtais TEC-2 rekonstrukcijas projekts iet savu gaitu un apturēts netikšot.

Neoficiāli izskan, ka par TEC-2 rekonstrukcijas apturēšanu nostājušies biokurināmā piegādātāji, piedāvājot Rīgā būvēt šķeldas elektrostaciju.

Sūdzības par projekta iespējamo apturēšanu gan no ārvalstu vēstniekiem, gan no Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas, kas projektu gatava kreditēt, jau saņēmis finanšu ministrs Einars Repše (JL). Viņš aukstasinīgi norāda - tā ir ekonomikas ministra problēma.

Runas par iespējamo projekta apturēšanu un tai sekojošo tiesāšanos, kas var beigties ar miljonu piedziņu no Latvijas, Pūce skaidro ar sakāpināto interesi par ļoti lielu projektu. Tas gan nesakrīt ar Kampara izteikumiem, ka viņš nav pārliecināts par TEC-2 otrā bloka nepieciešamību.