"Citadele": Likuma grozījumi liks vairāk vērtēt rezidentu klientus

© F64

Saeimas pieņemtie grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, kas paredz bankām padziļināti pārbaudīt Latvijā politiski nozīmīgu personu un ar tām saistīto personu finanses, mazliet mainīs bankas "Citadele" darbu ar rezidentu klientu bāzi.

Savukārt attiecībā uz nerezidentu klientu bāzi prasības jau bija ieviestas, jo tie tiek klasificēti kā augstāka riska klienti, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja bankas "Citadele" valdes loceklis, Risku un atbilstības direkcijas vadītājs Valters Ābele.

Viņš atzina, ka šo likuma grozījumu dēļ rezidentu klientiem nāksies daudz vairāk jautāt un tos vērtēt. Banka atbilstoši likumam anketēs visus klientus.

Ābele skaidroja, ka jaunās normas balstās uz pašdeklarēšanos un bankas iespējām to pārbaudīt. "Ceram uz klientu izpratni. Likuma prasība ir likuma prasība un attiecas ne tikai uz bankām, bet arī uz klientiem," sacīja Ābele un vērsa uzmanību, ka ne pirmo reizi bankā tiek ieviestas izmaiņas klientu anketās. Bankas valdes loceklis atzina, ka garu anketu aizpildīšana neveicina saziņu ar klientu, kas bankā grib tikai atvērt kontu, iemaksāt naudu un saņemt maksājumu karti, bet, ja prasības tiek piemērotas visām bankām vienādi, tad tā nav problēma.

"Prakse rādīs, kā jaunās prasības ieviesīsies. Pieņemu, ka vairāk galvassāpju būs kolēģiem no zviedru bankām, jo rezidentu bāze tur ir liela un pamatīga," sacīja Ābele.

"Citadeles" valdes loceklis vērsa uzmanību, ka likumā iekļauta ļoti plaša politiski nozīmīgo personu definīcija, gandrīz vai paziņu paziņas un klasesbiedri. "Saprotam šo domu - ir bijuši noziedzīgi darījumi, kad noziedzīgi iegūti līdzekļi tika reģistrēti nevis uz sievas vai radinieku, bet gan uz klasesbiedru un uzticības personu vārdiem. Tomēr valsts līmenī nav izveidota pat datubāze ar deputātu sarakstiem," secināja Ābele. Viņaprāt, ja valsts uzliek pienākumu attiecībā uz politiski nozīmīgām personām, tad valsts varētu arī ieviest attiecīgu datubāzi, kur bankām pieslēgties un paskatīties. Tas būtu diezgan vienkārši - ir pieejama informācija par pašvaldībām, par ministrijām, un tas būtu jāsaliek vienotā tīklā un jāiedod bankām pieeja. Tas ļautu efektīvāk ieviest iecerēto sistēmu. Citādi bankai būs jāiegulda papildu darbs, lai, piemēram, caur mājaslapām atrastu visu pašvaldību priekšsēdētājus, jo šāda informācija, visticamāk, nebūs pilnā apmērā pieejama bankas abonētajās starptautiskajās datubāzēs.

Kā ziņots, Saeima februāra sākumā grozīja Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu, nosakot bankām pienākumu padziļināti pārbaudīt Latvijā politiski nozīmīgu personu un ar tām saistīto personu finanses.

Līdz 1.martam par politiski nozīmīgu personu uzskatīja cilvēku, kas citā valstī ieņem nozīmīgu valsts amatu, piemēram, valsts vadītājs, parlamenta deputāts, ministrs, augstākās tiesas tiesnesis vai cita augsta līmeņa amatpersona, kā arī ģimenes locekļi un ar viņu saistītās personas. Taču kopš 1.marta, kad stājās spēkā Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma grozījumi, politiski nozīmīgu personu loks ir paplašināts, šo statusu attiecinot arī uz Latvijas valsts augstākajām amatpersonām, viņu ģimenes locekļiem un ar viņiem cieši saistītām personām.

Bankām dots laiks līdz decembra sākumam, lai jaunās likuma prasības attiecinātu uz pašreizējiem klientiem.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.