Slimnīcām, kuras visu neiztērē, vairāk nebūs

© F64

Līgumus par valsts apmaksātu ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu noslēgušas 68 procenti slimnīcu, kas aptver 83 procentus no visa slimnīcām plānotā finansējuma ambulatoro pakalpojumu nodrošināšanai, tas ir, 63,6 miljonus eiro, informē Nacionālais Veselības dienests (NVD).

NVD turpina līgumu slēgšanu ar slimnīcām. Kopumā līgumus par valsts apmaksātu ambulatoro pakalpojumu sniegšanu šim gadam ir noslēguši jau 92 procenti ambulatoro pakalpojumu sniedzēju, kuru vidū ir ne tikai slimnīcas, bet arī veselības centri, poliklīnikas, ārstu speciālistu prakses un citas ārstniecības iestādes, nodrošinot pakalpojumu pieejamību Rīgā un Latvijas reģionos. Gan Veselības ministrija, gan NVD norāda, ka šim gadam ambulatorai veselības aprūpei finansējums kopumā nav samazināts un atsevišķām ārstniecības iestādēm tas ir pat lielāks.

Veselības ministrijas dati liecina, ka ambulatorajiem pakalpojumiem šogad ir palielināts finansējums par vairāk nekā miljonu eiro, bet stacionārajiem pakalpojumiem – par 1,9 miljoniem eiro. Tomēr līdzekļi ambulatorajai palīdzībai slimnīcām sadalīti atkarībā no pagājušā gada veiktā darba. Tām slimnīcām vai medicīnas centriem, kuri pērn neizlietoja visu piešķirto finansējumu, šogad tas būs attiecīgi mazāks. Slimnīcu biedrība jau iepriekš norādīja, ka nav korekti nākamā gada līgumus veidot pēc iepriekšējā gadā nostrādāto deviņu mēnešu rezultāta, no kuriem trīs ir vasaras mēneši, kuros tradicionāli ambulatorie veselības pakalpojumi tiek sniegti mazāk. Šo kārtību varētu mainīt.

NVD arī skaidro, ka valsts finansējums ambulatorajiem pakalpojumiem bērniem un grūtniecēm ik gadu tiek plānots tādā pašā apmērā kā izlietotais finansējums pakalpojumu nodrošināšanai iepriekšējā gadā. Arī šogad bērniem un grūtniecēm paredzētais finansējums nav samazināts. Atsevišķām slimnīcām plānotais finansējums ambulatoro pakalpojumu sniegšanai bērniem un grūtniecēm šogad plānots pat lielākā apmērā. Arī Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai šogad par 254 000 eiro palielināts valsts finansējums ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai. Lielāks finansējums ambulatorajiem pakalpojumiem – izmeklējumiem un ārstu konsultācijām – šogad ir arī lielākajām Latvijas slimnīcām – Rīgas Austrumu slimnīcai piešķirts par 600 000 eiro vairāk, bet Stradiņa slimnīcai – par 360 000 eiro vairāk. Veselības ministrija atradusi papildus 460 000 eiro arī reģionu slimnīcām pēc tam, kad tās brīdināja par līgumu neslēgšanu. Šī nauda ministrijas rīcībā ir ar veselības nozares iestāžu maksas pakalpojumiem nopelnīta.



Svarīgākais