Drošības policija pārbaudīs jaunieša pausto informāciju par došanos uz Sīriju

© F64

Atstumti skolā, draugu vidē vai mājās. Tā speciālisti izsakās par jauniešiem, kuri iekrīt radikālo ideoloģiju vēstnešu izliktajos slazdos. LTV raidījums "Panorāma" vēsta, ka Drošības policija uzsver, ka šādus gadījumus mūsu valstī nākas pārbaudīt regulāri.

Jaunākais, iespējams, grupējuma "Islāma valsts" vervēšanas piemērs, kas piesaistījis Latvijas drošības policijas uzmanību, ir kāda jaunieša paustais, ka viņš kopā ar kādu draugu tuvākajos gados plāno doties uz Sīriju mācīties, jo tur mācībās tiekot likts uzsvars uz Dievu un fizisko izturību. Pēdējā tāpat kā dažādas armijas lietas jaunietim esot īpaši interesantas.

"Panorāma" informē, ka par to, kur jauniešu interesēm realizēties, viņi uzzina internetā. Drošības policija norāda, ka "Islāma valsts" jeb "Daesh" realizētajai vervēšanai internetā tiek pievērsta milzu uzmanība.

DP priekšnieka vietnieks, Pretterorisma centra vadītājs Juris Leitietis norāda, ka vecākiem būtu jāpievērš uzmanība tam, ko viņu bērni dara internetā. Tāpat jāseko līdzi, vai atvašu uzmanība pēkšņi nekļūst dīvaina- vai viņi nekļūst noslēgtāki, pēkšņi nepievēršas kādām organizācijām. Līdz šim ziņojumi no vecākiem ir saņemti, un drošības policija iespēju robežās tos mēģina pārbaudīt.

Drošības policija norāda, ka radikalizācija skar arī vidējo paaudzi, bet visvieglāk rožainajiem vervētāju solījumiem notic tieši jaunieši.

Psiholoģe Sandra Sebre stāsta, ka ļoti svarīgi šādos gadījumos ļoti svarīgi neko neuztvert vieglprātīgi. Tieši ģimenes atbalsts ir pamats tam, lai jaunieti atturētu no tālākas radikalizēšanās.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais