Hakeri nobloķējuši “Latvijaslaudis.lv”, tur redzami nogalināti bērni

© Ekrānšāviņš

Nepatīkams pārsteigums gaida tos, kas internetā ielūkojas virtuālajā enciklopēdijā “Latvijaslaudis.lv”, vēsta laikraksts "Dzirkstele". Mājaslapu ir nobloķējuši hakeri. Ierakstot minēto adresi, atveras vietne ar austrumniecisku sēru mūziku. Redzamas četras fotogrāfijas ar raudošiem, asiņojošiem un mirušiem bērniem. Angļu valodā ir izlasāms teksts par to, ka bērnam piecu gadu vecumā jābūt laimīgam un jāapmeklē bērnudārzs, taču Sīrijā šie bērni zina tikai karu un ciešanas. Beigās ir izteikts lūgums: “Palīdziet mums sniegt Sīrijas bērniem nākotnes iespējas!”

Tā kā virtuālajā enciklopēdijā “Latvijaslaudis.lv” līdz šim ir bijusi iekļauta informācija (latviešu, krievu un angļu valodā) arī par daudziem Gulbenes novada izcilākajiem sabiedriskajiem, izglītības, kultūras darbiniekiem laika posmā no 19.gadsimta vidus līdz mūsdienām, šis incidents skar arī viņus un ikvienu Latvijas patriotu.

Uzbrukums mājaslapai “Latvijaslaudis.lv” Galgauskas iedzīvotājai Austrai Karolei šķiet kaut kas briesmīgs. “Tā ir iebaidīšana, vai? Varbūt grib, lai Latvija vairāk uzņemtu bēgļus. Mēs jau to darām un pat par daudz, ņemot vērā, ka mūsu valsts ir neliela,” viņa saka “Dzirkstelei”. Minētajā virtuālajā enciklopēdijā ir rakstīts arī par A.Karoli, kura savulaik ir bijusi aktīva Tautas frontes dalībniece.    

Gulbenes novada valsts ģimnāzijas angļu valodas skolotājai Aleksandrai Birkovai kā brīnišķīgai pedagoģei arī ir veltīta lappuse virtuālajā enciklopēdijā. Viņa jūtas aizskarta, ka šī vietne bez atļaujas ir izmantota nezināmu cilvēku uzskatu paušanai. “Tas ir sava veida terorisms. Sava veida naida kurināšana. Mēs nedrīkstam uz to emocionāli reaģēt. Ir jāsaprot, kāds ir šāda uzbrukuma mērķis, bet arī jāliek saprast – mums tas ir nepieņemami,” viņa saka “Dzirkstelei”.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais