FM rīcības plānā svarīgākie darbi saistīti ar budžetu un nodokļu politiku

© Scanpix

Starp Finanšu ministrijas (FM) rīcības plānā ietvertajiem uzdevumiem vairāki ir saistīti ar budžetu un nodokļu politiku, aģentūru LETA informēja FM pārstāvis Aleksis Jarockis.

LETA jau vēstīja, ka premjers Māris Kučinskis (ZZS) pagājušajā nedēļā paziņoja, ka viņu neapmierina ministriju iesniegtie nozaru rīcības plāni, uzdeva tos pārveidot un iesniegt atkārtoti, kā arī noteica, ka ar katru ministru tiksies individuāli, lai uzklausītu klātienē viņu redzējumu. Katram no ministriem uz tikšanos ir jāsagatavo informācija vai nu papīra, vai prezentācijas formātā. "Lai saprastu, par ko mēs kopīgi runājam," pirmdien Ministru kabineta komitejas sēdē paskaidroja valdības vadītājs.

Jarockis apliecināja, ka FM speciālisti ir iepazinušies ar Ministru prezidenta norādījumiem, kas attiecas uz valdības rīcības plānu un FM kompetenci. Tāpat viņš atzina, ka FM precizējumi iesniegti premjera birojam norādītajā laikā.

Savukārt finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) valdības rīcības plāna FM kompetences jautājumus šonedēļ pārrunās ar Ministru prezidentu.

Pēc Jarocka teiktā, svarīgākais, kas iekļauts valdības rīcības plānā no FM kompetences jautājumiem, ir budžeta disciplīnas ievērošana, nodokļu politikas izvērtēšana un nodokļu politikas pamatnostādņu izstrāde, tostarp ēnu ekonomikas apkarošana, kā arī Eiropas Savienības fondu apguve, darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" visu starpposma rādītāju sasniegšana vismaz 85% apmērā līdz 2018.gada oktobra beigām.

FM rīcības plānā ietverta arī banku un finanšu sektora sakārtošana, izstrādājot Finanšu sektora attīstības plānu 2017.-2019.gadam, kā arī valsts nekustamo īpašumu optimizācija, samazinot valsts īpašumā esošo nekustamo īpašumu skaitu.

Latvijā

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli".