Mediķi lems par protesta akcijām

© F64

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība sākusi konsultācijas ar sadarbības partneriem, lai gatavotos protesta akcijām. «Ja valdība ir nolēmusi turpināt līdzšinējo Latvijas izmērdēšanas politiku, arodbiedrības nedrīkst klusēt,» saka mediķu arodbiedrības vadītājs Valdis Keris.

Akciju mērķis ir aizstāvēt Latvijas iedzīvotāju vienlīdzīgas tiesības uz pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi. Latvijā veselības aprūpe šogad procentuāli no iekšzemes kopprodukta (IKP) saņem mazāko finansējumu kopš 2001. gada, un tas ir vairāk nekā divas reizes mazāks, salīdzinot ar vidējo veselības aprūpes finansējumu Eiropas Savienībā: 2,9% pret 7,3% no IKP. Šāda Latvijas politiķu rīcība ir klajā pretrunā ar Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Komisijas (EK) ieteikumiem Latvijai. To apliecina arī nupat EK publiskotais ziņojums par kritisko situāciju Latvijas veselības aprūpē, un, tā vietā, lai analizētu situāciju, daļa politiķu pauž viedokli, ka EK situāciju Latvijā vērtē pārāk kritiski un pat nomelno. Taču arī citas organizācijas savos pētījumos secina, ka veselības aprūpes pieejamība Latvijā ir vissliktākā ES – pieaug gan rindas ārstniecības iestādēs, gan arī invaliditāte un mirstība. «Tomēr valsts pirmās personas neuzskata, ka situācija būtu ārkārtēja, un pat gatavojas padarīt veselības aprūpi pieejamāku, bet – tikai politiskajai elitei…» saka V. Keris, «tā vietā, lai neatliekami piešķirtu nozarei papildu līdzekļus, valdības rīcības plāna projekta attiecīgā sadaļa, kas ir detalizēti izstrādāta un saskaņota ar nozares pārstāvjiem, tiek nosaukta par «aprakstītiem lapu palagiem».» Tiek ignorēti gan starptautiski atzītu auditoru, gan Valsts kontroles ziņojumi par nepamatoti zemiem pakalpojumu apmaksas tarifiem veselības aprūpē, bet kā sēnes pēc lietus tiek audzētas dažādas kvalitātes pašmāju darba grupas to pašu jautājumu pētīšanai, novilcinot reālu rīcību situācijas uzlabošanai. Jautājumu par iespējamām protesta akcijām arodbiedrības padome izskatīs pēc divām nedēļām.

Šāgada budžeta finansējums veselības aprūpei ir 770 miljoni eiro (2015. gadā tas bija 765 miljoni eiro), tomēr attiecībā pret IKP budžeta izdevumi veselībai ir zemāki. Šogad sasniegts antirekords, jo finansējums noslīdējis zem trīs procentiem no IKP. Veselības ministrijas prognozes liecina, ka 2017. un 2018. gadā tas būs vien 2,8 un 2,6 procenti.

UZZIŅAI

Veselības nozares finansējums % no IKP

2014 3,21

2015 3,13

2016 2,98

2017* 2,86

2018* 2,69

* projekts

Avots: Veselības ministrija



Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais