FKTK: Sākts ASV ekspertu audits nerezidentu segmentā strādājošajās bankās

© F64

Pašlaik Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) organizētais neatkarīgais audits ir sākts gandrīz visās nerezidentu segmentā strādājošajās Latvijas bankās, aģentūru LETA informēja FKTK pārstāve Elīna Avotiņa.

Savukārt ar pārējām nerezidentu bankām, kurās audits vēl nav sākts, sarunas vēl ir procesā.

Audita rezultāti gaidāmi tuvāko mēnešu laikā. Pēc tam FKTK uzraudzīs, kā bankas strādā pie konstatēto trūkumu novēršanas, informēja FKTK pārstāve.

LETA jau ziņoja, ka trīs ASV uzņēmumi veiks pārbaudes 13 Latvijas bankās, kuru darbības modelī nozīmīga loma ir nerezidentu segmentam, kā šīs bankas ievēro noziedzīgi iegūtu līdzekļu novēršanas prasības.

Pārbaužu veikšanai izraudzīti trīs ASV uzņēmumi - "Navigant Consulting Inc", "Promontory Ltd." un "Exiger LLC".

Pārbaudes ir brīvprātīgas, un nerezidentus apkalpojošās bankas tajās piekritušas iesaistīties, iepriekš žurnālistus informēja FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš. Viņš nekomentēja, cik šādas pārbaudes izmaksā, norādot, ka līgumu ar uzņēmumu, kas veic pārbaudi, slēdz pati banka.

FKTK priekšsēdētājs iepriekš skaidroja, ka ASV auditori pārbaudīs procesa kopumu jeb visu, kas saistīts ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas sistēmu, proti, tiks pārbaudīta banku politika, lēmumu pieņemšanas ķēdes, klientu faili.

Šādas ASV ekspertu pārbaudes nepieciešamas, jo Latvijas bankas daudz strādā ar ASV dolāriem, tāpēc jārespektē šo valūtu emitējošās valsts noteiktā kārtība. ASV noteiktie standarti ir jāievēro tāpēc, ka Latvijai ir svarīgi saglabāt korespondentattiecības ar ASV bankām, iepriekš skaidroja FKTK priekšsēdētājs.

 

Latvijā

Valsts atbalsts ir biežāk minētais faktors, kas mudinātu gandrīz trešdaļu jeb 27 % iedzīvotāju apsvērt elektroauto iegādi. Tikmēr 44 % norāda, ka viņus no šī pirkuma attur attālums, kādu elektroauto spēj veikt ar vienu uzlādi, liecina Citadele Leasing veiktā aptauja.