Par labiem darba rezultātiem policistiem izmaksā speciālās piemaksas

Valsts policijas (VP) darbiniekiem, kuri veic tiešu organizētās noziedzības un smago noziegumu apkarošanu, noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanu un sabiedriskās kārtības nodrošināšanu, par labiem darba rezultātiem izmaksā speciālās piemaksas.

Šie līdzekļi gūti saistībā pagājušā gada decembra vidū iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (JL) parakstīto rīkojumu par VP nodarbināto atlīdzībai paredzēto budžeta līdzekļu ekonomiju. Rīkojums paredzēja, ka VP jāpārtrauc jaunu amatpersonu kandidātu pieņemšana dienestā, jaunu darba līgumu slēgšana un personu iecelšana vakantajos amatos, savukārt brīvos līdzekļus, kas tādējādi tiks ietaupīti, izmaksāt speciālās piemaksās darbiniekiem par tiešu organizēto un smago noziegumu apkarošanu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja VP Preses un sabiedrisko attiecību biroja priekšniece Ieva Rekšņa, janvārī speciālajām piemaksām bija paredzēti 37 000 latu, bet februārī - 62 000 latu. Rekšņa norādīja, ka speciālās piemaksas izmaksā tikai par labiem darba rezultātiem, un to piešķiršanas apmēru izvērtē speciāla komisija, analizējot katra konkrēta darbinieka panākumus. Policijas pārstāve gan nevēlējās precizēt, cik liela naudas summa vidēji tiek piešķirta vienam darbiniekam par īpašiem darba rezultātiem.

Ja vērā ņemamu darba rezultātu nav, piemaksas neizmaksā un līdzekļi tiek ietaupīti uz nākamajiem mēnešiem, skaidroja Rekšņa.

LETA jau ziņoja, ka pagājušā gada nogalē Mūrniece uzdeva VP priekšniekam Valdim Voinam sagatavot priekšlikumus, kā pilnveidot speciālo piemaksu piešķiršanas kārtību policijas amatpersonām.

Sistēmas pilnveidošanas mērķis ir nodrošināt, ka piemaksas tiek piešķirtas, lai motivētu amatpersonas, kuras veic tiešu organizētās noziedzības un smago noziegumu apkarošanu, noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanu un sabiedriskās kārtības nodrošināšanu.

Mūrniece no vairākiem policijas darbiniekiem bija saņēmusi informāciju, ka likumā paredzētajā kārtībā speciālās piemaksas policijas vadība piešķirot pati sev, nevis tiem darbiniekiem, kuri tieši ir strādājuši ar noziegumu izmeklēšanu vai atklāšanu. "Tas nav pieļaujami, tāpēc esmu uzdevusi VP priekšniekam sagatavot priekšlikumus šīs sistēmas uzlabošanai. Speciālajām piemaksām ir jābūt kā papildu atalgojumam par īpašiem sasniegumiem, panākumiem un uzcītību, pildot dienesta pienākumus, nevis ikmēneša pielikumam pie algas atsevišķiem priekšniekiem," uzskata iekšlietu ministre.

Viņa vēlas panākt, lai piemaksas netiek piešķirtas amatpersonām, kuru pamatpienākumos ietilpst VP priekšniekam tieši pakļauto struktūrvienību vadība un atbalsta funkciju sniegšana.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais