Sarūk valsts dotācijas topošo skolotāju sagatavošanai

Jau ziņots, ka budžeta vietu skaita optimizācija pedagoģijas studiju programmās īstenota, piemēram, Latgales reģionā, kur Daugavpils universitātē (DU) un Rēzeknes augstskolā (ReA) bijušas dublējošas pedagoģijas programmas un sarunu rezultātā panākts, ka ar skolotāju sagatavošanu par valsts līdzekļiem pārsvarā nodarbosies DU, savukārt ReA koncentrēsies uz mehatronikas, inženierzinātņu un vides zinātņu attīstīšanu, kas ir reģionam vajadzīgas un spēcīgas zinātnes.

Studentu pieprasījuma trūkuma, kā arī darba tirgus prognožu dēļ viena no izglītības tematikas grupām, kurās līdztekus uzņēmējdarbībai, sociālajām zinībām un ekonomikai šogad visvairāk samazināts budžeta vietu skaits, ir izglītības zinātne un pedagoģija, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sniegtā informācija.

Salīdzinājumā ar 2009.gadu IZM padotības augstskolās izglītības zinātņu un pedagoģijas studiju programmās budžeta vietu skaits bakalaura un profesionālajās studiju programmās samazinājies par 553, bet doktorantūrā - par 16 studiju vietām. Par 18 gan palielinājies valsts finansēto studiju vietu skaits maģistrantūrā.

IZM Augstākās izglītības departamenta direktore Gita Rēvalde skaidro, ka šajā tematiskajā grupā budžeta vietu skaits samazināts sakarā ar aizpildījuma problēmām atsevišķās studiju programmās, kā arī prognozēm, ka atsevišķu priekšmetu skolotājiem darba iespējas vairs nebūs tik lielas.

Vienlaikus IZM centusies palielināt budžeta vietu skaitu vai arī pārdalīt budžeta vietas no citām programmām par labu tām pedagoģijas studiju programmām, kas speciālistu sagatavo ne tikai vienā valodā, bet sniedz arī otrās un trešās svešvalodas zināšanas.

To, cik lietderīgi ir par valsts budžeta līdzekļiem nodrošināt pedagoģijas un izglītības zinātņu speciālistu sagatavošanu, vērtējušas arī citas ministrijas, kuru padotībā ir augstākās izglītības iestādes. Kā aģentūra LETA noskaidroja Zemkopības ministrijā (ZM), ņemot vērā ZM noteiktās prioritātes un Latvijas Lauksaimniecības universitātes darbības stratēģiju, šogad, slēdzot līgumu par noteikta skaita speciālistu sagatavošanu, maksimāli nodrošinātas ar lauksaimniecību, veterinārmedicīnu, mežsaimniecību un pārtikas nozari saistītās studijas.

Savukārt lielākais samazinājums attiecināts uz fakultātēm un specialitātēm, kas nav prioritāšu sarakstā, tostarp arī pedagoģiju. Piemēram, pedagoģijas maģistra studiju programmā no plānotajām 20 budžeta vietām līgums noslēgts par 14 budžeta vietu nodrošināšanu, savukārt pedagoģijas doktora studiju programmā tiks nodrošinātas 12 budžeta vietas sākotnēji plānoto 17 vietā.

Svarīgākais