Vairums pacientu par kontrastvielu smadzeņu operācijās samaksāt nevar

Kopš pagājušā gada novembra, kad Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā tika ieviesta jauna galvas smadzeņu operācija, pielietojot fluorescento gaismu, šī operācija ar konstrastvielas pielietošanu veikta pieciem pacientiem, turpretī bez tās - 15 pacientiem, aģentūru LETA informēja slimnīcas Neiroķirurģijas nodaļas vadītājs Egils Valeinis.

Diviem pacientiem kontrastvielu apmaksāja slimnīca, bet trīs, tajā skaitā viena Krievijas pilsone, to iegādājās par saviem līdzekļiem. Mediķis arī informē, ka visas šīs operācijas bijušas veiksmīgas, jo visos gadījumos kontrastvielas pielietošana ir atvieglojusi patoloģisko audu atšķiršanu no neizmainītām smadzenēm un palīdzējusi radikālāk izdalīt audzēju.

Pēc Valeiņa stāstītā, kopš jaunās operācijas metodes ieviešanas kontrastviela nav pielietota aptuveni 15 pacientiem, kuru operācijās to varētu izmantot. To Valeinis skaidro ar pacientiem pieejamiem finanšu resursiem un to, ka kontrastvielas iegāde jāsedz pašam pacientam.

Viņš arī uzsver, ka kontrastvielu iespējams pielietot visiem pacientiem ar ļaundabīgiem smadzeņu audzējiem, kuru skaits gada laikā Stradiņa slimnīcā ir ap 65. Ievērojot pacientu pašreizējās finansiālās iespējas, ne visiem tiek piedāvāts iegādāties kontrastvielu, lai neradītu iespaidu, ka tās nepielietošana pasliktinātu operācijas kvalitāti.

Tai pat laikā, ja valstij būtu līdzekļi un tā varētu papildus atvēlēt 50 000 latu gadā kontrastvielas iegādei, visiem slimnīcas pacientiem ar ļaundabīgiem galvas smadzeņu audzējiem būtu nodrošināts kontrastvielas pielietojums operācijās.

Jau ziņots, ka par konstrastvielu pacientiem jāpiemaksā ap 820 latiem.

Pirmajiem diviem pacientiem par konstrastvielu nebija jāmaksā, jo to bija iepirkusi slimnīca.

Galvas smadzeņu audzēja operācija ar jaunu metodi Stradiņos tika ieviesta pērnā gada novembrī.

Galvas smadzeņu audzēja operāciju fluorescentās gaismas kontrolē veica klīnikas vadītājs Egils Valeinis, bet līdz šim tās tika veiktas tikai vadošajos pasaules neiroķirurģijas centros.

Šo operāciju mērķis ir operācijas laikā panākt skaidru vizuālu atšķirību starp normāliem smadzeņu audiem un ļaundabīgā audzēja audiem, kas pie parasta apgaismojuma bieži ir nepārliecinoša. Lai veiktu operāciju, nepieciešams īpašs ar fluorescento gaismu aprīkots mikroskops. Šīs gaismas ietekmē galvas smadzenes iekrāsojas zilganas, bet ļaundabīgā galvas smadzeņu audzēja audi - koši sārti.

Valeinis stāsta, ka operācija fluorescentās gaismas kontrolē ļauj neiroķirurgam pārliecinoši izdalīt patoloģiskos audzēja audus un saudzēt veselos smadzeņu audus, mazinot operācijas risku un palielinot radikalitāti.

Latvijā

Lietu, kurā bijušais Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Mūzikas tehnoloģiju katedras vadītājs Rolands Kronlaks vērsies tiesā pret akadēmiju par viņa atstādināšanu no darba Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 9.jūlijā plkst.14, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais