Latvijai siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana varētu būt krietni dārgāka nekā citām ES valstīm

© Scanpix

Latvijai siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju apjoma samazināšana varētu izmaksāt krietni vairāk nekā citām Eiropas valstīm, šodien Saeimas Eiropas lietu komisijā atzina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Latvijai SEG emisiju apjoma samazināšana līdz 2030.gadam būtu trīs līdz četras reizes dārgāka nekā citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, lēsa ministrs.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece Alda Ozola skaidroja, ka citās ES valstīs vidējās izmaksas par vienu tonnu ogļskābās gāzes ir 40 eiro, tikmēr Latvijā 2014.gadā šīs izmaksas svārstījās starp 140 un 150 eiro.

Latvijā ir ļoti augsts atjaunojamo energoresursu izmantošanas līmenis, bet, palielinot to vēl vairāk, izmaksas pieaugs, skaidroja Ozola. Tāpat Latvijā ir ļoti liels mazo emitētāju īpatsvars ne-emisiju tirdzniecības sistēmā, kas ir lauksaimniecība, transports un mazā enerģētika. Piemēram, lai samazinātu emisijas lauksaimniecībā, būtu jāveic virkne darbību - precīzāk jādozē minerālmēsli vai jāizmanto citas metodes. Transporta sektorā tā būtu pāreja uz vēl plašāku elektrotransporta izmantošanu. Savukārt tas prasītu lielu finansiālo ieguldījumu. Atdeve no šīm mazajām darbībām uz emisiju samazināšanu būtu zemāka.

Latvija patlaban strādā pie pozīcijas, kurā Eiropas Komisijai tiks skaidrota tās īpašā situācija, aizstāvot viedokli, ka Latvija nevar virzīties uz tik lielu SEG emisiju samazinājumu, kāds ir paredzēts. Turklāt Latvija iekļausies 2020.gada mērķos, pat neizpildot atļautās prasības par SEG emisiju samazināšanu.

Līdz ar to Latvija uzskata, ka ir jāatļauj ietaupītās emisijas pārnest uz nākamo periodu - no 2020. līdz 2030.gadam.

Latvijā

Latvijā plānotās izmaiņas nodokļos nav līdz galam pārdomātas, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Valsts konkurētspējas komisijas priekšsēdētājs, Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors un Vidzemes augstskolas padomes priekšsēdētājs Arnis Sauka.

Svarīgākais