EY: Šogad pasaulē vērojama tendence samazināt uzņēmumu ienākuma nodokli

© f64.lv

Šogad pasaulē turpināsies tendence ekonomikām nedaudz samazināt uzņēmumu ienākumu nodokļa (UIN) likmes, bet netiešo nodokļu, piemēram, pievienotās vērtības nodokļu (PVN) likmes saglabāsies lielā mērā nemainīgas. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa jomā manāma tendence nedaudz palielināt likmes, atsevišķām valstīm atgūstoties pēc finanšu krīzes.

Šādas tendences atklāj jaunākais EY nodokļu apskats "The Outlook for Global Tax Policy in 2016", kas salīdzina 38 pasaules ekonomiski nozīmīgu jurisdikciju izlases nodokļu politiku.

UIN jomā šogad lielo ekonomiku vidū gaidāmas būtiskākās pārmaiņas, septiņām no apskatītajām 38 jurisdikcijām samazinot standarta UIN likmi. Piemēram, UIN likme šogad Norvēģijā samazināsies no 27% uz 25%, Izraēlā - no 26,5% uz 25%, Dānijā - no 23,5% uz 22%, bet Spānijā gaidāms straujākais likmes kritums - no 28% uz 25%. Tikai viena no pētījumā iekļautajām valstīm - Indija - šogad plāno palielināt UIN likmi no 33,99% uz 34,608%.

"Redzam, ka attīstītās ekonomikas joprojām vienlaicīgi vēlas veidot uzņēmējdarbībai konkurētspējīgu nodokļu sistēmu un saglabāt nodokļu ienākumus - vērojama tendence nedaudz mazināt UIN likmes un kopējo slogu, vienlaicīgi paplašinot ar nodokļiem apliekamo ienākumu bāzi. Latvijas gadījumā gan jāņem vērā, ka mūsu 15% UIN likme jau tā ir zemāka nekā vairumā attīstīto ekonomiku," norāda EY partnere Latvijā Ilona Butāne. Viņa vērš uzmanību, ka lielo ekonomiku vidū šogad nav vērojama jūtama tendence mazināt netiešos vai iedzīvotāju ienākumu nodokļus.

Kopumā 34% EY pētījumā apskatīto jurisdikciju UIN slogs šogad samazināsies, 45% jurisdikciju tas saglabāsies nemainīgs, bet pieaugs 18% gadījumu. EY pētnieki atzīmē, ka UIN sloga samazinājums šogad ir būtiskāks nekā 2015. un 2014. gadā, kad kopējais UIN slogs samazinājās attiecīgi 16% un 26% (pretēji 34% šogad) no pētījumā apskatītās ekonomiski nozīmīgo 38 jurisdikciju izlases.

No EY pētījumā apskatītajām 38 jurisdikcijām neviena šogad neplāno PVN standarta likmes samazināšanu. Papildus astoņas no pētījumā iekļautajām jurisdikcijām paredz zināmu PVN sloga palielinājumu sakarā ar nodokļa apliekamās bāzes paplašināšanu.

Tikai divas no apskatītajām 38 jurisdikcijām - Ungārija un Norvēģija šogad plāno iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazinājumu, bet piecas valstis - Kanāda, Malaizija, Meksika, Singapūra un Dienvidāfrika vai nu ir palielinājušas nodokļa likmi vai plāno to darīt šogad.

Kapitāla pieauguma nodokļu jomā skaidra tendence neiezīmējas, proti, piecās valstīs (Vācijā, Beļģijā, Polijā, Brazīlijā un Vjetnamā) šogad gaidāms kapitāla pieauguma nodokļu sloga palielinājums, bet trijās (Norvēģijā, Slovākijā un Izraēlā) šogad prognozē zemāku kapitāla pieauguma nodokļa slogu.

EY pētījumā iekļautās jurisdikcijas: ASV, Austrālija, Beļģija, Brazīlija, Čehija, Dienvidāfrika, Dānija, Francija, Filipīnas, Honkonga, Indija, Indonēzija, Īrija, Izraēla, Itālija, Japāna, Jaunzēlande, Kanāda, Ķīna, Kipra, Krievija, Lielbritānija, Luksemburga, Malaizija, Meksika, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Singapūra, Slovākija, Somija, Spānija, Šveice, Taivāna, Taizeme, Ungārija, Vācija, Vjetnama.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.