Valdība tiesībsargam atbild ar darba grupām

© F64

Vēstulē tiesībsargam valdība atbild: lai risinātu jautājumus par veselības aprūpes pieejamību iedzīvotājiem un ievērotu valsts garantētā medicīniskās palīdzības minimuma atbilstību cilvēktiesību standartam, ir izveidotas darba grupas.

Tiesībsargs februārī Ministru kabinetam, Veselības ministrijai (VM) un Saeimai nosūtīja vēstuli ar galvenajiem secinājumiem pētījumā par veselības aprūpes atbilstību cilvēktiesību standartam un aicināja VM ne vēlāk kā līdz šā gada 1. septembrim izstrādāt un sagatavot virzīšanai parlamentā veselības aprūpes jomas bāzes tiesisko regulējumu, tostarp Satversmē paredzēto valsts garantēto «medicīniskās palīdzības minimumu» skaidri un saprotami nosakot likuma līmenī. «Pirms ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, likumā ir jānosaka, ko ietver valsts finansētā veselības aprūpe un kuras iedzīvotāju grupas no pacientu iemaksas ir atbrīvojamas,» teica tiesībsargs Juris Jansons. «Ja vispirms sāk plānot obligāto veselības apdrošināšanu, bet pašu veselības aprūpes sistēmu nesakārto, tā pēc būtības ir tautas tracināšana, jo nav skaidrs pamatu pamatos, ko nodrošina valsts, bet kas būs katras personas ziņā.»

Taču tieši par obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanu atbildes vēstulē tiesībsargam raksta Ministru kabinets, uzsverot vairāku darba grupu izveidi. «Veselības ministrijā šobrīd ir izveidotas vairākas darba grupas, kas strādā pie tiesībsarga vēstulē aktualizēto jautājumu risināšanas,» teikts VM sagatavotajā vēstulē. Viena no tām ir starpinstitūciju darba grupa par priekšlikumiem veselības apdrošināšanas obligāto iemaksu ieviešanai, jo jau līdz 1. jūlijam VM sadarbībā ar Labklājības ministriju un Finanšu ministriju valdībā ir jāiesniedz informatīvais ziņojums ar priekšlikumiem veselības apdrošināšanas obligāto iemaksu ieviešanai. Darba grupa līdz šim sanākusi uz vienu tikšanos.

Darba grupai ir jāizstrādā jauns veselības aprūpes finansēšanas modelis, nosakot veselības obligāto iemaksu bāzes avotu un likmes apmēru, tai skaitā veicinot līdzekļu piesaisti no ārvalstu norēķiniem par sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Speciālistiem jāizveido finansēšanas modeļa varianti un atbilstoši izvēlētajam finansēšanas modelim secīgi jāpārskata veselības aprūpes pakalpojumu tarifi, nosakot valsts apmaksāto pakalpojumu grozu. VM ieskatā, tā ir atbilde uz tiesībsarga izteiktajām bažām par valsts garantēto veselības aprūpi.

VM ir izveidota arī augsta līmeņa uzraudzības komiteja un darba grupa ārstniecības personu darba samaksas modeļa pārskatīšanai.



Svarīgākais