Mazu bērnu ēdināšanas paradumi ir kritiski

KAMPAŅAS Mazais nav lielais ekspertes – uztura speciāliste Olga Ļubina (no kreisās), pediatre gastroenteroloģe Inita Kaže un pediatre alergoloģe Ieva Cīrule – ir pārsteigtas par portālā mammamuntetiem.lv veiktās vecāku aptaujas rezultātiem, kas liecina, ka 92% vecāku jau divu gadu vecumā bērniem vairs nepiedāvā speciāli viņiem pielāgotas maltītes © F64

Bērnu ārsti secinājuši: 1–3 gadus vecu bērnu iemetot nepareizu uztura paradumu pasaulē, tiek radīts risks viņa veselībai un normālai turpmākajai attīstībai. Jo šis ir vecuma posms, kad mazajiem būtu pakāpeniski jāpāriet uz pilna spektra ēdienkarti, iemācoties veselīgus pareiza uztura principus.

Lai pievērstu sabiedrības, speciālistu un jo īpaši vecāku uzmanību uztura nozīmei mazu bērnu veselībā, attīstībā un pareizu ēšanas paradumu veidošanā, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) vakar notika sociālās informatīvās kampaņas Mazais nav lielais atklāšanas pasākums. Šīs kampaņas eksperti klātesošajiem skaidroja, ka 1–3 gadus vecs bērns joprojām ir ļoti mazs un šajā laikā viņam būtu pakāpeniski jāpāriet uz pilna spektra ēdienkarti, iemācoties veselīgus pareiza uztura principus, taču bieži vien notiek pretējais – bērnu pāreja uz pieaugušo uzturu notiek pārāk strauji, turklāt bieži vien viņi tiek burtiski iemesti nepareizu uztura paradumu pasaulē. Un kas notiek? Pārlieku liels tauku un olbaltumvielu patēriņš apvienojumā ar mazkustīgu dzīvesveidu draud ar aptaukošanos, nesabalansēts uzturs un vērtīgo uzturvielu trūkums pazemina imunitāti un veicina bērnu biežāku slimošanu. Nepareizs uzturs veicina arī virkni citu problēmu: alerģijas, gremošanas traucējumus, zobu slimības.

«Kad bērns sasniedzis gada vecumu, viņš var sākt ēst visu pārtikas grupu produktus, tomēr pāreja uz pilna spektra ēdienkarti jāveic gudri, atceroties, ka mazais nav lielais,» uzsver Olga Ļubina, norādot, ka mazam bērnam nepieciešams saņemt daudzveidīgu, viņa vajadzībām pielāgotu uzturu, turklāt maltītēm jābūt regulārām.

Vairāk par 1–3 gadus vecu bērnu pareizu uzturu ikviens interesents var uzzināt kampaņas interneta vietnē mazaisnavlielais.lv, kur bērnu ārstiem vecāki var uzdot arī interesējošus jautājumus.



Svarīgākais