Par "Rossija segodņa" pārstāvniecības nereģistrēšanu Latvijā varētu vērsties ES Tiesā

© f64

Administratīvajā apgabaltiesā šodien nolēma atsākt izskatīšanu pēc būtības lietā, kurā aģentūra "Russia Today" apstrīd Uzņēmumu reģistra (UR) lēmumu atteikt aģentūras ierakstīšanu Latvijas pārstāvniecību reģistrā.

Tiesa atzina, ka lietā ir jāapsver jautājums par vēršanos Eiropas Savienības (ES) Tiesā ar lūgumu sniegt prejudiciālu nolēmumu par lietā piemērojamās ES Padomes Regulas ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība, aģentūru LETA informēja tiesa.

Nākamā tiesas sēde paredzēta 10.maijā plkst.10. Ņemot vērā, ka minētajā datumā tiesa lems tikai jautājumu, kas skar vēršanos ES Tiesā un tiesvedības apturēšanu, pieteicējs ir aicināts apsvērt iespēju izteikt piekrišanu šī jautājuma izlemšanai rakstveida procesā.

"Rossija segodņa" pārstāvis Ziedonis Ūdris martā notikušajā tiesas sēdē skaidroja, ka UR pamatojas uz subjektīvu viedokli, ka aģentūras "Russia Today" pārstāvniecība Latvijā nodarbotos ar masu mediju darbību - tāds nav pārstāvniecības mērķis. Advokāts skaidroja, ka UR nav pierādījumu, kas pamatotu šādu secinājumu un pieņēmumu. Ūdris uzsvēra, ka gadījumā, ja šāda pārstāvniecība tiktu reģistrēta, tā nenodarbotos ar informācijas sagatavošanu un sniegšanu - tā nodarbotos ar tirgus izpēti, "Russia Today" reklamēšanu un tās produktu reklamēšanu.

Savukārt UR pārstāve tiesā uzsvēra, ka galvenais arguments ir tāds, ka tā arī netapa skaidrs, ar ko īsti nodarbosies "Rossija segodņa" pārstāvniecība. Tika skaidrots, ka pēc kāda laika - jau pēc UR pagājušā gada lēmuma - tika precizēts, ka pārstāvniecība nodarbosies ar informācijas sniegšanu par pašu aģentūru, tās reklamēšanu, tomēr UR nesaprot, kādēļ šādu informāciju nevarēja sniegt uzreiz.

Kā ziņots, pērn augustā UR lēma atteikt Latvijas pārstāvniecību reģistrā ierakstīt aģentūru "Russia Today". Iestādē skaidroja, ka UR valsts notārs, izskatot Krievijas Federālās valsts unitārā uzņēmuma "Starptautiskā informācijas aģentūra "Rossija segodņa"" pārstāvniecības reģistrācijas pieteikumu, pieņēmis lēmumu atteikt minēto pārstāvniecību ierakstīt pārstāvniecību reģistrā.

Jau vēstīts, ka iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V), balstoties uz drošības iestāžu atzinumu, Latvijai nevēlamo personu sarakstā iekļāvis juristus no Krievijas Jevgēņiju Koroļovu un Jeļenu Timošenkovu, aģentūrai LETA apliecināja ministrs, plašākus komentārus nesniedzot. Krievijas propagandas portāls "Sputnik" vēstīja, ka abas iepriekšminētās personas ir starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" juristi un bija plānojuši piedalīties minētajā tiesas sēdē.

"Sputnik" ir daļa no Krievijas valsts informācijas aģentūras "Rossija segodņa", kuru vada Dmitrijs Kiseļovs. Savu propagandista darbību dēļ Kiseļovs ir iekļauts ES sankciju sarakstā.

Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets iepriekš intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" teica, ka valsts pārvaldes darbiniekiem jābūt uzmanīgiem komunikācijā ar Krievijas ārpolitikas instrumentu "Sputnik". Mežviets norādīja, ka "Sputnik" nav reģistrēts medijs Latvijā, līdz ar to tā darbinieki nav žurnālisti. "Sputnik" Latvijā īsteno Krievijas ģeopolitiskās intereses, tādēļ ir rūpīgi jāizvērtē komunikācija ar tā darbiniekiem.

Latvijā

Trešdienas vakarā uz TV raidījumu "Kas notiek Latvijā?" tika aicināti cilvēki, kuri tiešā vai netiešā veidā iesaistīti "Rail Baltica" projekta īstenošanā. Gaidīto atbilžu vietā tautai radās vēl vairāk jautājumu.

Svarīgākais