Bēgļiem Latvijā būs valsts apmaksāti veselības pakalpojumi

Ilustratīvs attēls © Scanpix

Valdība atbalstīja Veselības ministrijas (VM) sagatavotos grozījumus Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, kas paredz, ka no veselības aprūpes budžeta līdzekļiem apmaksās vairākus veselības aprūpes pakalpojumus, tai skaitā dzemdību un zobārstniecības palīdzību akūtos gadījumos.

Grozījumi nosaka valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu apjomu, kas piešķirams patvēruma meklētājiem. Turpmāk patvēruma meklētājiem valsts apmaksās neatliekamo medicīnisko palīdzību, dzemdību palīdzību, zobārstniecības palīdzību akūtos gadījumos, primāro veselības aprūpi, psihiatrisko palīdzību un medicīnisko palīdzību nepilngadīgām personām.

Tāpat patvēruma meklētājiem tiks nodrošināta palīdzība Epidemioloģiskās drošības likumā noteiktajos gadījumos, kā arī tiks nodrošināti tuberkulozes ārstēšanai nepieciešamie medikamenti.

Bez jau minētā grozījumi noteikumos paredz precizēt normu, ka valsts apmaksāta veselības aprūpe tiek nodrošināta Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Tieslietu ministrijas Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm.

Tāpat noteikumos veiktas redakcionālas izmaiņas, lai varētu nodrošināt endoprotezēšanas pakalpojumus un veikt apmaksu par pacientiem, kuriem medicīnisku indikāciju dēļ pie primārās lielo locītavu endoprotezēšanas ir nepieciešami revīzijas implanti un to sastāvdaļas.

Svarīgākais