Latvijas Bērnu fonds uzsācis atbalsta centra bērniem ar īpašām vajadzībām izveidi Ventspilī

© F64

Ventspilī un tās novadā ir vairāk nekā trīs simti bērnu ar īpašām vajadzībām, kuriem ikdienā nepieciešami dažādi medicīniskās un sociālās rehabilitācijas pakalpojumi. Diemžēl valsts finansējums rehabilitācijas pakalpojumiem bērniem ar invaliditāti šobrīd ir samazināts līdz minimumam.

Latvijas Bērnu fonds, apzinot ģimeņu, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām, situāciju Ventspilī, nolēmis īstenot projektu par multifunkcionāla atbalsta centra bērniem ar invaliditāti izveidi. Jaunizveidotajā centrā bērniem ar īpašām vajadzībām tiks nodrošināta bezmaksas pieeja kvalitatīviem sociālajiem un medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumiem.

"Vajadzība veidot šādu centru radās, apzinot Ventspils bērnu ar īpašām vajadzībām dzīves kvalitāti un izvērtējot Latvijas Bērnu fonda Ventspils nodaļas darbu, kas jau ilgus gadus īsteno dažādus labdarības atbalsta pasākumus šiem bērniem un viņu ģimenēm," stāsta Latvijas Bērnu fonda vadītājs Andris Bērziņš. Lai gan Ventspils ir viena no lielākajām Latvijas pilsētām, tomēr tās iedzīvotājus būtiski ietekmē sociālo, medicīnisko un rehabilitācijas atbalsta pakalpojumu trūkums. "Ļoti ceram, ka šāda centra izveide Ventspilī kļūs par pozitīvu piemēru un iedvesmas avotu arī citiem Latvijas novadiem," uzsver A. Bērziņš.

Latvijas Bērnu fonda projektu vadītāja Veronika Ļemeševska norāda, ka projekts tiek realizēts ar Ventspils domes atbalstu, kā arī piesaistot EEZ un Norvēģijas finanšu instrumentu granta palīdzību no Īslandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas. Projekta kopējais budžets ir 331 321 eiro. Plānots, ka centrs, kas darbosies kā patstāvīga nevalstiska organizācija, savu darbību uzsāks 2010. gada rudenī.

Ventspils dome projekta vajadzībām piešķīrusi telpas 161,4 kvadrātmetru platībā, kā arī līdzfinansējumu 10 procentu apmērā jeb 33 132 eiro. Savukārt vēl pirms projekta uzsākšanas pašvaldība bija izstrādājusi telpu remontdarbu tehnisko projektu, tādējādi ieguldot projekta īstenošanā papildus minētajam līdzfinansējumam vēl 13 233 eiro (9300 latu). Plānots, ka projekta gaitā tiks izveidotas arī deviņas jaunas darba vietas.

Multifunkcionālajā atbalsta centrā tiks izveidots arī bērnu ar īpašām vajadzībām vecāku informācijas punkts, un tajā brīvprātīgi varēs darboties paši bērnu vecāki, kuri tāpat kā topošie profesionālie darbinieki projekta ietvaros darbam centrā tiks īpaši apmācīti. A. Bērziņš atklāj vēl vienu ieceri, un tā ir datu bāze ar vienotu informāciju par Ventspils bērniem ar īpašām vajadzībām.

Pēc pašreiz pieejamiem datiem, Ventspilī un tās novadā ir vairāk nekā trīs simti bērnu ar īpašām vajadzībām. Labklājības ministrijas informācija liecina, ka 2 procenti no kopējā Latvijas bērnu skaita ir bērni ar īpašām vajadzībām, proti, 7556 bērni. Savukārt no kopējā Latvijas cilvēku ar invaliditāti skaita – 121 494 – seši procenti ir bērni.

***

UZZIŅAI

– Latvijas Bērnu fonds ir sabiedriskā labuma organizācija, kas jau kopš 1988. gada rūpējas par bērnu un jauniešu atbalstu, veselības nostiprināšanu, kā arī attīstības veicināšanu un izglītošanu

– Bērnu fonda aktivitātes tiek organizētas četru darbības programmu ietvaros: Ģimene, Bāreņi, Veselība, Attīstība, sports, kultūra, talants

– To ietvaros tiek izstrādāti un realizēti dažādi lielāki un mazāki projekti, ar kuriem tiek sniegta praktiska palīdzība bērnu grupām un atsevišķiem bērniem, kuriem nav vecāku, kuri nonākuši krīzes situācijā vai ir smagi slimi, kā arī talantīgiem bērniem, kuriem pietrūkst līdzekļu sava talanta attīstībai

– Ilgstoša un veiksmīga sadarbība dažādu ktivitāšu un projektu ietvaros izveidojusies ar vairākām atvijas pašvaldībām un ietējiem uzņēmumiem. Tāpat lielu atbalstu dod gandrīz 200 brīvprātīgo darbinieku tīkls Latvijas teritorijā. Vairāk informācijas www.lbf.lv

– Projekts Nr. LV0095 "Multifunkcionāla atbalsta centra bērniem ar īpašām vajadzībām izveidošana" tiek finansēts ar EEZ un Norvēģijas finanšu instrumentu granta palīdzību no Īslandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas.

Svarīgākais