Turpinās skatīt lietu par balsu pirkšanu par labu ''Saskaņai"

© F64

Šodien Daugavpils tiesa Preiļos turpinās skatīt lietu par balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās par labu sarakstam Nr.11 "Saskaņa", aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Lietā apsūdzētie Anatolijs Sproge un Fjodors Martinovs tiesā atzinuši, ka pirkuši balsis 12.Saeimas vēlēšanās par labu sarakstam Nr.4 "Vienotība", nevis sarakstam Nr.11 "Saskaņa". Savukārt prokurors centīsies pierādīt, ka balsis, kā apsūdzībā norādīts, pirktas par labu "Saskaņai".

Latgales tiesu apgabala prokuratūras prokurors Vitālijs Ņiķitins aģentūrai LETA iepriekš atzina, ka viņa rīcībā ir pierādījumi par to, ka balsu pirkšana notikusi par labu 11., nevis 4.sarakstam, un, neskatoties uz apsūdzēto apgalvojumiem un pirmo trīs liecinieku sniegtajām visai pretrunīgajām liecībām, viņš centīsies pierādīt izvirzīto apsūdzību.

Nosaukt viņa rīcībā esošos faktus, kas norādītu uz to, ka balsu pirkšana notikusi par labu 11.sarakstam, prokurors pagaidām nevēlējās, sakot, ka pierādījumus tomēr nāksies izvērtēt tiesai.

Apsūdzētais Sproge daļēji atzinis uzrādīto apsūdzību pēc Krimināllikuma 90.panta 2.daļas - par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus un tikt ievēlētai vai brīvi piedalīties tautas nobalsošanā, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā.

Par šādu pārkāpumu draud sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Sproge neatzina apsūdzību pēc 221.panta 3.daļas - par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu (pārvadāšanu) vai realizāciju, ja to izdarījusi organizēta grupa vai tas izdarīts lielā apmērā -, bet atzina apsūdzību pēc šī panta 2.daļas, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par to soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Sproge neatzina cietušās puses Valsts ieņēmumu dienesta prasību par materiālo kompensāciju 290 eiro apmērā par nenomaksāto akcīzes nodokli.

Lietā par balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās visi trīs nopratinātie liecinieki mainījuši savas sākotnējās policijā sniegtās liecības.

Lieciniece Maruta Brūvere, kura nekur nestrādā un ir trešās grupas invalīde, atzina, ka uz vēlēšanu iecirkni devusies ar maršruta autobusu, balsojusi par pašas izvēlēto politisko spēku.

Neviens viņai neesot lūdzis balsot par kādu konkrētu sarakstu, un ne nauda, ne arī alkohols viņai par šādu balsošanu nav piedāvāts.

Iepriekš pratināšanas gaitā policijai Brūvere apgalvoja, ka pirms vēlēšanām pie viņas uz mājām atnācis apsūdzētais Fjodors Martinovs un piedāvājis vēlēšanās nobalsot par 4.sarakstu jeb "Vienotību", pretī piesolot desmit eiro un bezmaksas transportu uz vēlēšanu iecirkni un atpakaļ. Vēlēšanu dienā uz vēlēšanu iecirkni viņu ar savu melnas krāsas mikroautobusiņu aizvedis otrs apsūdzētais Anatolijs Sproge. Pēc nobalsošanas un vēlēšanu biļetena uzrādīšanas, kurā trūcis "Saskaņas" saraksta, viņai un arī pārējiem četriem balsotājiem, kas uz vēlēšanu iecirkni braukuši kopā, Sproge samaksājis pa 10 eiro katram.

Tiesas sēdē Brūvere atzina, ka uz pratināšanas protokola pirmās lapas, kur ir informācija par pratināmā tiesībām un brīdinājums par atbildību nepatiesu liecību sniegšanas gadījumā, esot viņas paraksts, bet nākamajā, kur ir fiksēta viņas sniegtā liecība, paraksts neesot viņas, kā arī tur esošā informācija neatbilstot patiesībai.

Liecinieks Ivans Grigorjevs tiesā atzina, ka balsot gājis, lai iegūtu pasē zīmogu. Viņš nobalsojis par to sarakstu, par ko viņam lūgts balsot. Par kuru sarakstu tieši nobalsojis, viņš neatceroties. Par balsošanu neesot saņēmis ne naudu, ne pudeli.

Iepriekš policijai Grigorjevs liecināja, ka balsojis par 4.sarakstu jeb "Vienotību" un par to kā samaksu saņēmis puslitra pudeli ar neatšķaidītu spirtu.

Arī liecinieks Grigorijs Nikiforovs pratināšanā sniedza līdzīgas liecības, sakot, ka uz vēlēšanām gājis, lai dokumentā būtu zīmogs. Par ko nobalsojis, viņš teicās neatceramies.

Iepriekš gan Nikiforovs policijai atzina, ka pa ceļam uz vēlēšanām viņam piedāvāts par desmit eiro nobalsot par 4.sarakstu, bet viņš nobalsojis par 11.sarakstu - "Saskaņu".

Atšķirības liecībās viņš skaidroja ar to, ka pratināšanas laikā bijis alkohola reibumā.

Lai noskaidrotu, cik stiprā alkohola reibumā bijuši abi pēdējie no pratinātajiem lieciniekiem, tiesa uz procesu nolēmusi pieaicināt pratināšanu veikušos Drošības policijas inspektorus. Tāpat tiesa nolēmusi uzaicināt uz nopratināšanu 12.Saeimā no "Vienotības" saraksta ievēlēto deputātu Dzintaru Zaķi. Savukārt abiem lieciniekiem, kas neieradās uz procesu, neinformējot par neierašanās iemesliem, tiesa noteica piespiedu atvešanu.

Visi nopratinātie liecinieki atzinuši, ka pie vēlēšanu iecirkņa viņiem policijas darbinieki privātajās drēbēs pārbaudījuši dokumentus un reģistrējuši viņu personīgos datus.

Savukārt viens no apsūdzēto aizstāvjiem norādīja, ka Drošības policijas rīcībā esot bijusi informācija par iespējamajām nelikumībām saistībā ar balsu pirkšanu, taču tā šos pārkāpumus nav novērsusi.

Kā ziņots, Daugavpils tiesa Preiļos sākusi skatīt krimināllietu, kurā divi vīrieši apsūdzēti par balsu pirkšanu "Saskaņas" labā 2013.gadā notikušajās Saeimas vēlēšanās.

Martinovs tiek saukts pie kriminālatbildības saistībā ar to, ka viņš 2014.gada rudenī pirms oficiālās 12.Saeimas vēlēšanu dienas Līvānu novada Rožupes pagastā pēc Sproges piedāvājuma vienojies, ka atradīs cilvēkus, kuri par naudas atlīdzību vai spirtu būtu ar mieru nobalsot vēlēšanās par 11.sarakstu - partiju "Saskaņa" - un izdarīs plus atzīmi pretī kandidāta Andreja Elksniņa uzvārdam.

Apsūdzība uzskata, ka Martinovs pierunāja un saņēma četru cilvēku piekrišanu par mantisku atlīdzību nobalsot vēlēšanās par 11.sarakstu.

Savukārt Elksniņš aģentūrai LETA apgalvoja, ka lieta par iespējamo balsu pirkšanu patiesībā esot saistīta ar partiju "Vienotība", nevis "Saskaņu", bet vēlamo liecību panākšanai par tām esot maksāts.

Jau ziņots, ka Drošības policija iepriekš sāka vairākas krimināllietas par balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās.

Rēzeknes tiesa Jevgeņijam Brovčenko par balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās "Vienotības" deputāta amata kandidāta Dzintara Zaķa labā piesprieda 100 stundas piespiedu darba. Šis spriedums jau stājies spēkā.

Citā lietā Rēzeknes tiesa Viktoram un Aleksandram Balaboliniem piesprieda attiecīgi 180 un 160 stundas piespiedu darba par balsu pirkšanu Zaķa labā.

Šajā tiesā trešajā balsu pirkšanas lietā apsūdzētajam Andrejam Sačkovskim tiesa piemēroja brīvības atņemšanu uz vienu gadu nosacīti ar pārbaudes laiku uz pusotru gadu. Tāpat viņam noteikts aizliegums tuvoties konkrētām personām un aizliegums atstāt valsti. Savukārt apsūdzēto Andri Kozuli tiesa atzina par nevainīgu un attaisnoja. Viņam tika atcelts arī aizliegums tuvoties noteiktām personām un aizliegums izbraukt no valsts.

Cēsu rajona tiesa 20.janvārī turpinās skatīt krimināllietu, kurā par vēlētāju pirkšanu Zaķa labā apsūdzētas četras personas - kādreizējais Saeimas deputāts Igors Aleksandrovs, kā arī Guntars Veldre, Artūrs Kleins un Dolārs Kleins.

Savukārt Kuldīgas rajona tiesa pērn 30.oktobrī atzinusi apsūdzēto Arta Bērica un Arta Jaunzema vainu viņiem izvirzītajās apsūdzībās vēlētāju balsu pirkšanā Kurzemē 12.Saeimas vēlēšanās. Abiem piemērots piespiedu darbs. Balsis, iespējams, pirktas Zaļo un zemnieku savienības kandidāta Mārtiņa Martinsona labā.

Latvijā

Trešdienas vakarā uz TV raidījumu "Kas notiek Latvijā?" tika aicināti cilvēki, kuri tiešā vai netiešā veidā iesaistīti "Rail Baltica" projekta īstenošanā. Gaidīto atbilžu vietā tautai radās vēl vairāk jautājumu.

Svarīgākais