Pērn no jauna izsniegto hipotekāro kredītu apjoms audzis par 11,5%

© f64.lv

Pagājušajā gadā no jauna izsniegto hipotekāro kredītu apjoms ir audzis par 11,5%, konferencē "Kā attīstīsies nekustamā īpašuma tirgus Latvijā?" sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

Pērn no jauna izsniegto hipotekāro kredītu kopējā summa bija 321,2 miljoni eiro, bet 2014.gadā no jauna tika izsniegti hipotekārie kredīti par 288,2 miljoniem eiro.

Kopumā pērn tika izsniegts 8541 jauns hipotekārais kredīts, no šī apjoma tikai 106 kredīti jeb 1,2% no kopējā apjoma tika izsniegti ar "nolikto atslēgu" principu, sacīja Bičevskis.

Viņš piebilda, ka daudz nozīmīgāks atbalsts kredītņēmējiem ir valsts garantiju atbalsta programma jaunajām ģimenēm ar bērniem, jo pērn šajā programmā tika izsniegti 1272 kredīti jeb 21% no jaunajiem hipotekārajiem kredītiem.

Kopumā valstī ir izsniegti 125 227 hipotekārie kredīti par kopējo summu 4,49 miljardi eiro. Kopējais Latvijas banku kredītportfelis ir 14,68 miljardi eiro.

Bičevskis norādīja, ka hipotekāro kreditēšanu veicinošie faktori ir ekonomikas attīstība, algu kāpums, zemās procentu likmes un pietiekami zemās nekustamo īpašumu cenas.

Savukārt kreditēšanu kavējošie faktori ir zemā ekonomiskā aktivitāte reģionos, zemā maksātspēja reģionos, grūti prognozējamā tiesiskā vide Latvijā, regulējuma sloga pieaugums bankām, kā arī ierobežojumi valsts atbalsta programmā, piebilda Bičevskis.

Latvijā

Lielais kritušo skaits abās karojošajās pusēs 1944. gada kaujās par Bausku apliecināts ar vārdiem no vietējā avīzē “Bauskas Darbs” 1945. gada 9. jūnijā publicētas Bauskas apriņķa Tautas veselības nodaļas prasības pilsētas izpildu komitejai šos līķus beidzot tomēr apglabāt.

Svarīgākais