VID ēkai piešķirs "ofšora" statusu, darbiniekus atbrīvos no nodokļiem***

© F64

Pēc skandāla, kas raisījies ap Valsts ieņēmumu dienesta darbinieku negodprātību un vēlmi apiet nodokļu nomaksu, Ministru kabinets ir pieņēmis jaunus noteikumus, kuru mērķis ir piesaistīt darbam VID augstas raudzes profesionāļus un godprātīgus darbiniekus.

Jaunie MK noteikumi nosaka, ka sākot ar 2016. gada 1. jūniju VID ēkai Talejas ielā 1 tiek noteikts "ofšora" jeb atvieglotas nodokļu sistēmas statuss, kas paredz, ka visi VID darbinieki, kuru darba vieta atrodas minētajā adresē, turpmāk tiek atbrīvoti no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, kā arī sociālā nodokļa nomaksas.

Kā portālam nra.lv skaidroja Finanšu ministrijas vecākais referents Ladimirs Aškevics, tad jaunā kārtība tiek vērsta uz trim galvenajiem mērķiem. Pirkmārt, esot bezjēdzīgi cīnīties ar parādību, kas vienmēr atradīs veidu kā izpausties. Proti, VID darbinieki ir gudri un pieredzējuši cilvēki nodokļu jautājumos un būtu dīvaini, ka šādi speciālisti neizmantotu savas zināšanas, lai atrastu caurumus likumdošanā paši savās interesēs. "Tas, ka mūsu cilvēki puslīdz legāli māk apiet nodokļus, apliecina viņu augsto profesionalitāti un pieredzi," komentē L. Aškevics. Tādējādi -, lai neradītu nevajadzīgu spriedzi starp VID darbiniekiem un valsti, valdība izlēmusi VID darbiniekus pilnībā atbrīvot no nodokļu nomaksas.

Otrs jaunās kārtības mērķis ir piesaistīt darbam VID talantīgus cilvēkus no privātā sektora.

Treškārt, pasludinot VID ēku par ofšora zonu, valsts cer kaut daļēji atpelnīt milzīgās izmaksas, kas bijušas saistītas ar VID jaunās ēkas būvniecību un apsaimniekošanu. Kā zināms, Valsts kontrole vairākkārt atzinusi, ka jaunās ēkas būvniecība un zemes noma bijusi nesaimnieciska un nesamērīgi dārga. Lai kaut kā labotu šo situāciju, valdība cer, ka pēc ofšora statusa ieviešanas vēlmi īrēt ofisa telpas VID ēkā izteiks virkne Latvijai nozīmīgu uzņēmumu, piemēram, Liepājas Metalurgs vai Lavijas Gāze.

***1.aprīļa ziņa

Svarīgākais