Reirs: Latvijas pievienošanās OECD nav tikai ārpolitisks mērķis

© F64

Latvijas iestāšanās OECD nav tikai ārpolitisks mērķis, bet arī atbalsts labāku rīcībpolitiku izstrādē un ieviešanā, pārliecināts labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

Prezentējot Latvijas Sociālās politikas pārskatu, Reirs norādīja, ka, viņaprāt, Latvijas pirmsiestāšanās process OECD tuvojas noslēgumam, turklāt labklājības sadaļa esot "veiksmīgi slēgta".

Runājot par Latvijas nodarbinātības darbu un sociālo jautājumu pārskatīšanu, ministrs uzsvēra, ka veiktais situācijas raksturojums un rīcībpolitikas novērtējums sniedz sabalansētu priekšstatu par Latvijas sociālekonomiskās situācijas attīstības tendencēm un izaicinājumiem.

Reirs uzsvēra, ka Latvijas valdības uzmanības lokā pastāvīgi būs tādi jautājumi kā ekonomiskās situācijas izmaiņas un to ietekme uz sociālajiem aspektiem, kā arī iedzīvotāju skaita samazināšanās un ar to saistītie iespējamie izaicinājumi, darbaspēka ražīguma kāpināšana, sociālas politikas stiprināšanas iespējas.

Ministrs apliecināja, ka jau pārskata tapšanas laikā Latvija ir pavirzījusies uz priekšu daudzu rekomendāciju ieviešanā, piemēram, minimālās algas noteikšanu, kur OECD rekomendēja virzīties uz pierādījumos balstītu modeli. Minētās rekomendācijas jau ir apstiprinātas valdībā.

Tāpat pērn jau tika sāktas vairākas programmas, kas vērstas uz darba ražīguma paaugstināšanai un iekļaujošā darba tirgus veicināšanai. Reirs uzsvēra arī pozitīvās izmaiņas Nodarbinātības valsts aģentūras pakalpojumos, ieviešot jaunus pakalpojumus.

Salīdzinoši augstā ienākumu nevienlīdzība un augstais nodokļu slogs zemo ienākumu saņēmējiem ir viens no būtiskākajiem Latvijas izaicinājumiem. Reirs solīja, ka minētās problēmas tiek mērķtiecīgi risinātas.

Reirs uzsvēra, ka OECD sagatavotais pārskats ir svarīgs dokuments ne vien nodarbinātības un sociālajā politikā, bet arī citu nozaru politikas veidotājiem.

Lai sasniegtu OECD valstu vidējo līmeni, nepieciešams darbs nodokļu politikā, gan izglītības sistēmā, gan veselības aprūpes jomā, sacīja ministrs. Latvijai dalība OECD nozīmēs pieeju plašai iespējai mācīties no plašas dalībvalstu pieredzes, kas palīdzēs dažādu jautājumu risināšanai.

 

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais