Naudas pārdalīšana par labu lielajām slimnīcām ir risinājums situācijā, kad trūkst naudas

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Naudas pārdalīšana no reģionālajām slimnīcām par labu lielajām slimnīcām ir veselības nozares problēmu risinājums situācijā, kad nozarē trūkst naudas, šorīt LNT izteicās veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) padomniece, Bērnu slimnīcas vadītāja Anda Čakša.

Ja reģionos rindas uz izmeklējumiem ir pāris nedēļas, bet Rīgā - pat ap pusgadu, tad ir tikai normāli, ka problēmu risina šādā veidā, vērtēja Čakša. Līdz ar pārdali naudu novirzīšot jomās, kas ir definētas kā prioritāte - bērni un onkoloģija.

Čakša uzsvēra, ka kopumā nevar teikt, ka pacientiem tiktu atņemta nauda, jo kopējais slimnīcām atvēlētās naudas apjoms nav mainījies, lai arī ticis pārdalīts starp slimnīcām. Finansējums starp slimnīcām pārdalīts, vērtējot apkalpoto pacientu skaitu.

Lielākā problēma veselības aprūpes nozarē ir tā, ka kopumā trūkst naudas, piebilda Čakša.

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs, Latvijas reģionu slimnīcas ir saņēmušas šī gada līgumus par ambulatoro pakalpojumu sniegšanu Latvijas reģionu iedzīvotājiem. Salīdzinot ar pērno gadu, līgumu apjoms ir ievērojami mazāks, kas nozīmē būtisku apgrūtinājumu reģionu iedzīvotājiem saņemt ambulatoros pakalpojumus, kā arī rindu pagarināšanos, norādīja Kalējs.

Līdz ar to slimnīcu vadītāji atturējās parakstīt piedāvātos līgumus.

Latvijas Slimnīcu biedrība šodien tiksies ar Nacionālā veselības dienesta pārstāvjiem (NVD), lai pārrunātu jautājumus saistībā ar samazināto finansējumu reģionālajām slimnīcām. Pēc šodienas tikšanās rezultātu izvērtēšanas Latvijas slimnīcu vadītāji kopā ar savu reģionu pašvaldībām lems par tālāko rīcību un līguma parakstīšanu, kā arī informēs savu reģionu iedzīvotājus par iespējām šogad saņemt veselības aprūpes pakalpojumus savās reģiona slimnīcās.