Likuma nasta smēķētājiem atvieglota

© F64

Smēķētāji un cilvēktiesību aizstāvji var uzelpot. Apšaubāmo ierosinājumu aizliegt smēķēt automašīnu salonos Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija atsaukusi. Līdzīgs liktenis piemeklējis arī Nacionālās apvienības deputāta Imanta Parādnieka ieceri ar likumu aizliegt smēķēt grūtniecēm.

Jau pašā sākumā ierosinājums par smēķēšanas aizliegšanu automašīnās guva vērā ņemamu kritiku gan no smēķētājiem, gan tiesību speciālistiem. Smēķētāji pamatoti kurnēja par to, ka valsts pārmērīgi iejaucas viņu privātajā dzīvē. Savukārt tiesību speciālisti norādīja, ka šo normu likumdevējs vēlas iekļaut Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, kura ievērošanas kontrole bez vairākiem grozījumiem citos likumos un speciālām ierīcēm būtu neiespējama.

Piemēram, pat tad, ja ar grozījumiem Ceļu satiksmes noteikumos vai Administratīvo pārkāpumu kodeksā šīs normas kontrole tiktu uzticēta policijai, būtu nepieciešamas speciālas ierīces, kas konstatētu, ka automašīnā kāds smēķējis.

Tādēļ apakškomisija vienojās, ka smēķēt būs aizliegts sabiedrisko transportlīdzekļu, taksometru un tādu kuģu, kuri kā pakalpojumu īsteno pasažieru pārvadājumus, salonos, kabīnēs un kajītēs. Savukārt tālsatiksmes vilcienos un kuģos varētu būt atsevišķi vagoni vai kajītes, kas paredzētas smēķētājiem.

Tāpat saskaņā ar apakškomisijas atbalstīto priekšlikumu smēķēt būs aizliegts valsts vai pašvaldību institūciju īpašumā vai turējumā esošos transportlīdzekļos.

Deputāti arī vienojās, ka pagaidām vēl nevērtēs Saeimas Juridiskā biroja priekšlikumu aizliegt smēķēt, vadot kustībā esošu transportlīdzekli. Politiķi iecerējuši vispirms konsultēties ar ārstiem un Ceļu satiksmes drošības direkciju, lai noskaidrotu, vai smēķēšana pie stūres tiešām ietekmē braucēja spējas vadīt automašīnu un rada risku drošībai uz ceļa.

Savukārt Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisija un Sociālo un darba lietu komisija noraidījusi I. Parādnieka priekšlikumu aizliegt smēķēt grūtniecēm.

Apakškomisijas sēdē par šo jautājumu norisinājās garas diskusijas. Priekšlikumu atbalstīja gan Veselības ministrijas pārstāvji, gan Latvijas Ārstu biedrība un vairāki deputāti. Tomēr, kā norādīja tiesībsargs Juris Jansons, nav skaidrs, kā šīs normas ievērošanu būs iespējams kontrolēt.

Viņš norādīja, ka likuma normu, kura ir dekoratīva, ieviest nevajadzētu. Tam piekrita arī vairāki deputāti – gan smēķējošais Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis Ingmārs Līdaka, gan nesmēķējošā Nacionālās apvienības pārstāve Ingūna Rībena. I. Līdaka, piemēram, atgādināja, ka problēmas normas ievērošanā radīsies jau tajā mirklī, kad būs jāidentificē, vai smēķējošā sieviete tiešām ir stāvoklī. Savukārt I. Rībena ironizēja, ka, turpinot līdzīgā garā, drīz nāksies likumā ierakstīt normu, ka pakritušam bērnam aizliegts spert, bet I. Parādnieka iecere jau tāpat ir pašsaprotama.