Interesi par "Rail Baltica" izsaka arī Lielbritānijas, Somijas, Francijas, ASV un Vācijas uzņēmumi

© f64

Interesi sadarboties un investēt Eiropas platuma sliežu projektā "Rail Baltica" izrādījuši uzņēmumi no Apvienotās Karalistes, Somijas, Francijas, ASV, Ķīnas un Vācijas, aģentūru LETA informēja Baltijas valstu kopuzņēmumā "RB Rail".

Visos gadījumos tā esot bijusi organizēta attiecīgo valstu uzņēmumu un potenciālo "RB Rail" sadarbības partneru interešu pārstāvēšana. Uzņēmumā uzsver, ka šajā gadījumā ir runa par uzņēmumiem, kas apkalpo dzelzceļu kompānijas, nevis pašām dzelzceļu kompānijām. Pašas dzelzceļa kompānijas par sadarbību pagaidām nav runājušas.

Kā ziņots, atbilstoši Lielbritānijas konsultāciju kompānijas "Aecom" 2011.gadā veiktajiem aprēķiniem jaunā dzelzceļa līnija Latvijā provizoriski izmaksās 1,27 miljardus eiro, bet visās trijās Baltijas valstīs - 3,68 miljardus eiro. Katras valsts ieguldījums ir atkarīgs no ES līdzfinansējuma lieluma - "Rail Baltica" projekts var pretendēt uz ES līdzfinansējumu 85% apmērā.

Baltijas valstu kopuzņēmums "RB Rail" izveidots pērn novembrī, un tā uzdevums ir "Rail Baltica" dzelzceļa projektēšana, būvniecība un mārketings. Pilnsabiedrības "RB Latvija" uzdevums ir veikt trases izpēti.