Linstow Center Management tirdzniecības centros energoresursu patēriņš samazinājies gandrīz uz pusi

© publicitātes/ galerijacentrs.lv

Attīstītājsun nekustamā īpašuma apsaimniekotājs Linstow Center Management (LCM) atsevišķos Galactico tirdzniecības centros, īstenojot efektīvas energoresursu izmantošanas programmu, gandrīz uz pusi samazinājis elektroenerģijas un apkures patēriņu.

Piecos Galactico tirdzniecības centros Alfa, Galerija Centrs, Mols, Dole un Origo tiek realizēts efektīvas energoresursu izmantošanas plāns, kā rezultātā kopš programmas ieviešanas kopējais energoresursu patēriņš samazinājies vidēji par 39,1 %, dažos tirdzniecības centros pat vairāk – t/c Mols par 47,3% un t/c Galerija Centrs par 43,9%. Energoefektivitātes programma tiek īstenota kopš 2008. gada un tās ietvaros tiek izvērtēti arī tīrīšanas, uzturēšanas darbi, apsardzes sistēmu darbības principi.

“Efektīva energopārvaldība ir Linstow Center Management atbildība gan pret globālo apņemšanos vides jautājumu risināšanā, gan sadarbības partneriem. Kopējais ietaupījums samazina tehniskās izmaksas arī katram tirdzniecības centru nomniekam. Pateicoties mūsdienīgām ēkas vadīšanas sistēmām ar plašām programmēšanas iespējām, varam efektīvāk kontrolēt apgaismojumu, ventilāciju, apkuri. Svarīgi, ka gadu gaitā būtiski mainījušies arī katra personīgie ikdienas ieradumi, un tas ir ļāvis vēl vairāk samazināt patēriņu, vienlaicīgi nemazinot komforta līmeni,” saka Linstow Center Management komercdirektore Evija Majevska.

Visos tirdzniecības centros veikti virkne energotaupības pasākumu – fasāžu reklāmas gaismas kastēs un apgaismojumā izmanto LED diodes, to darbības laiki tiek pielāgoti diennakts tumšajam laikam. Apgaismojuma ieslēgšanos/izslēgšanos palīgtelpās kontrolē kustības sensori. Ventilācijas sistēmas tiek regulētas atbilstoši gaisa kvalitātei, āra temperatūrai un apmeklētāju skaitam.Ūdenskrānos ir regulēta caurplūdeekonomiskā režīmā līdz deviņi litri minūtē. Arī apmeklētāji, ar paziņojumu palīdzību, tiek informēti un līdz ar to arī aicināti atbildīgi izturēties pret kopīgajiem taupības pasākumiem.

Līdz šim LinstowCenterManagement īstenotā energoefektivitātes programma ir nozīmīgs solis energopārvaldības sistēmas standarta ISO 50001:2011 sertifikāta ieviešanas procesā, ko paredzēts pabeigt līdz šī gada beigām. Standarts paredz vadībassistēmas sertifikāciju atbilstoši starptautiskai praksei un energopolitikas pilnveidošanas prasības organizācijai ilgtermiņā. Standarta ieviešana ļaus pieaugt uzņēmuma produktivitātei, samazinās enerģijas izmaksas, vairos uzticību uzņēmumam, kā arī nodrošinās atbilstību, pašreizējiem un nākotnes energoefektivitātes plāniem.

Galactico tirdzniecības centru attīstītājs(t/c Alfa, Origo, Galerija Centrs, Mols un Dole,) un nekustamā īpašuma apsaimniekotājs SIA Linstow Center Management Latvijā darbojas jau 19 gadus. Kopējā LCM apsaimniekojamā tirdzniecības centru platība Latvijā ir vairāk nekā 230 000 m², bet visā Baltijā 329 000 m² (LCM apsaimnieko arī lielāko t/c Ülemiste Igaunijā).