Migrantu plūsmu nevarot saistīt ar pieaugošo sabiedrisko apdraudējumu

© Scanpix

Migrantu plūsmu tiešā veidā nevar saistīt ar pieaugošo sabiedrisko apdraudējumu, jo radikalizācija nav tikai Tuvajiem Austrumiem un Ziemeļāfrikai raksturīgs fenomens - lielākus terorisma draudus rada jau Eiropā dzīvojošie radikalizētie indivīdi un grupas, teikts Satversmes aizsardzības biroja (SAB) ziņojumā par SAB darbību pagājušajā gadā.

Ziņojuma publiskajā daļā teikts, ka masu migrācijas radītie riski un apdraudējums bija viens no 2015.gada sarežģītākajiem un pretrunīgākajiem izaicinājumiem Eiropas politiskajiem līderiem un sabiedrībai kopumā. 2015.gadā Eiropā, galvenokārt caur Vidusjūru, ieceļoja vairāk nekā viens miljons migrantu. Migrācijas cēloņi ir gan karš un politiskā nestabilitāte, gan sliktie ekonomiskie apstākļi migrantu izcelsmes valstī, teikts ziņojumā, gan norādot, ka lielākā daļa Sīrijas, Irākas un Afganistānas bēgļu ir izmitināti kādā no to kaimiņvalstīm un uz Eiropu esot devusies tikai neliela daļa šo valstu iedzīvotāju.

Migrācijas plūsmu veicinot labi attīstītie cilvēku kontrabandas grupējumi, kuri no migrantu nogādāšanas uz Eiropu ir izveidojuši ienesīgu biznesu. Lai arī lielākoties migranti, ierodoties Eiropā, vēlas nodrošināt sev un saviem bērniem drošus dzīves apstākļus un labāku nākotni, nevarot izslēgt vairākus ar lielo migrantu pieplūdumu saistītus riskus, kas var ietekmēt sabiedrisko kārtību un drošības situāciju valstī.

Ziņojumā uzsvērts, ka apdraudējumu sabiedriskajai kārtībai rada radikāli noskaņoto grupu aktivitātes un ksenofobijas un rasisma pieaugums sabiedrībā. Tomēr migrantu plūsma nevarot tikt tiešā veidā saistīta ar pieaugošo apdraudējumu, jo radikalizācija nav tikai Tuvajiem Austrumiem un Ziemeļāfrikai raksturīgs fenomens. Kaut arī pastāv risks, ka radikalizēta vai ar kādu teroristisko organizāciju saistīta persona var iefiltrēties migrantu plūsmā, lielākus terorisma draudus rada jau Eiropā dzīvojošie radikalizētie indivīdi un grupas, teikts ziņojumā.

Ziņojumu šodien izskatīja valdības sēdes slēgtajā daļā.

Kā vēstīts, pēdējā laikā pasauli satricinājuši vairāki terorakti. Sprādzienos, kas pagājušajā nedēļā notika Briseles lidostā un Beļģijas galvaspilsētas metro sistēmā, 35 cilvēki zaudējuši dzīvību, neskaitot trīs teroristus pašnāvniekus. Atbildību par teroraktiem uzņēmies grupējums "Islāma valsts". Tikmēr pēc sprādziena Lahorā, kur dzīvību zaudēja 72 cilvēki, Pakistānā arestēti simtiem cilvēku, kas tiek turēti aizdomās par saistību ar islāmistu ekstrēmistiem, šodien paziņojušas amatpersonas.

Latvijā

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli".