VUGD: Lieldienu brīvdienās reģistrēts milzīgs ugunsgrēku skaits

© F64

Šajās svētku brīvdienās bija "milzīgs skaits" ugunsgrēku - teju 500, šorīt intervija LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons.

Viņš teica, ka jābūt gana skarbam un jāatzīst, ka neprotam svinēt svētkus sausā, saulainā laikā. To viņš pamatoja ar "nenormāli lielu" ugunsgrēku skaitu brīvdienās, kas bieži vien bija kūlas ugunsgrēki - vakar to bijis vairāk nekā 190. Kopumā šogad kūlas ugunsgrēkos cietuši jau pieci cilvēki, bet pērn kūlas ugunsgrēkos bija cietuši trīs iedzīvotāji.

Eklons arī uzskata - kamēr nemainīsies cilvēku domāšanas veids, kūlu turpinās dedzināt, jo degušas ne tikai nesakoptas teritorijas, bet bija arī vairāki niedru degšanas gadījumi, kas liecina par ļaunprātīgu vai neuzmanīgu rīcību. Viņš aicināja cilvēkus nebūt vienaldzīgiem un pievērst uzmanību arī tam, ko dara citi.

Taujāts par to, cik bieži tiek sodīti kūlas ugunsgrēku vaininieki, Eklons atzina, ka bieži vien šādi ugunsgrēki notiek ārpus pilsētas un liecinieku ir maz.

Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais