Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

VM nekoordinēs līgumu slēgšanu starp jauno ārstu un reģionālo slimnīcu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Publicitātes foto

Reģionālo līgumu slēgšanu starp jaunajiem ārstiem un valsts vai pašvaldības ārstniecības iestādi, kā arī pašvaldību ārpus Rīgas Veselības ministrija (VM) nekoordinēs, aģentūrai LETA pastāstīja ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Viņš skaidroja, ka līgums, kas dod priekšrocības pie uzņemšanas rezidentūrā, ir brīvprātīga divpusēja vienošanās starp jauno ārstu un ārstniecības iestādi vai pašvaldību, līdz ar to VM vienošanās slēgšanas procesu neorganizēs.

Savukārt iniciatīva šādas vienošanās noslēgšanai var nākt gan no jaunā ārsta, gan ārstniecības iestādes vai pašvaldības, piebilda ministrijas pārstāvis. Paredzēts, ka tie jaunie ārsti, kuri būs noslēguši līgumu ar kādu reģionālo slimnīcu vai pašvaldību, pēc rezidentūras beigās dosies darbā tieši uz šo konkrēto vietu vai slimnīcu.

Jau ziņots, ka valdība 22.martā atbalstīja VM sagatavotās un daudz diskusiju izraisījušās izmaiņas rezidentu sadales un finansēšanas noteikumos, kas paredzētas, lai jaunos ārstus aktīvāk virzītu strādāt reģionos un valsts un pašvaldību ārstniecības iestādēs.

Turpmāk gadījumos, kad pretendentiem uz rezidentūru būs vienādi sasniegumi pamatstudiju mācību procesā un līdzvērtīgi rezultāti, prioritārā kārtībā no valsts budžeta līdzekļiem finansētās rezidentūras vietās uzņems tos rezidentūras pretendentus, kuri noslēguši vienošanos ar ārstniecības iestādi vai pašvaldību ārpus Rīgas. Iepriekš gan VM vēlējās, lai līgums ar reģionālo slimnīcu kalpotu par galveno prioritāti, uzņemot pretendentus rezidentūrā.

Tāpat noteikumi paredz, ka personām, kuru apmācība rezidentūrā tiks finansēta no valsts budžeta līdzekļiem, pēc rezidentūras beigšanas turpmākie trīs gadi jāstrādā iegūtajā ārstniecības specialitātē Latvijas teritorijā ārstniecības iestādē, ģimenes ārsta praksē, Veselības inspekcijā vai Slimību profilakses un kontroles centrā.