Rosina pārskatīt normu par aizliegumu smēķēt automašīnu salonos

© F64

Saeimas deputāti priekšlikumos likumprojektam uz galīgo lasījumu rosina pārskatīt normu par aizliegumu smēķēt automašīnu salonos un kabīnēs.

Otrajā lasījumā atbalstītais Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumprojekts cita starpā paredz aizliegt smēķēt transportlīdzekļu salonos un kabīnēs. Tāpat likumprojekts paredz, ka tālsatiksmes vilcienos un kuģos var būt atsevišķi vagoni vai kajītes, kas paredzētas smēķētājiem.

Pie frakcijām nepiederošais deputāts Artuss Kaimiņš rosina izslēgt no likumprojekta šo normu, arī Jānis Ādamsons (S) piedāvā galīgajā lasījumā neparedzēt aizliegumu smēķēt transportlīdzekļu salonos un kabīnēs.

Arī parlamentārietis Edgars Putra (ZZS) uzskata, ka šāds aizliegums būtu jāattiecina tikai uz sabiedrisko transportu, taksometriem un tādiem kuģiem, kuri kā pakalpojumu īsteno pasažieru pārvadājumus, salonos, kabīnēs un kajītēs. Savukārt tālsatiksmes vilcienos un kuģos, kuri kā pakalpojumu īsteno pasažieru pārvadājumus, varētu atļaut smēķēt tam atsevišķi paredzētos vagonos vai kajītēs.

Saeimas Juridiskais birojs piedāvā noteikt, ka smēķēt aizliegts, vadot kustībā esošu transportlīdzekli, kā arī sabiedriskajā transportā un taksometros.

Savukārt tiesībsargs Juris Jansons, piedāvājot redakciju šai normai, rosina noteikt, ka aizliegts smēķēt transportlīdzekļu salonos un kabīnēs, izņemot personiskos transportlīdzekļus.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija priekšlikumus šim likumprojektam pirms galīgā lasījuma vērtēs 30.martā.

Kā ziņots, iepriekš Sociālo un darba lietu komisijas sēdē Saeimas Juridiskais birojs norādīja, ka šāda norma - aizliegums smēķēt automašīnu salonos un kabīnēs - varētu pārkāpt Satversmē noteiktās tiesības.

Savukārt Veselības ministrijas (VM) pārstāvji Sociālo lietu komisijā norādīja, ka šāds aizliegums ir samērīgs no sabiedrības veselības viedokļa. Ministrija skaidroja, ka cigarešu dūmi automašīnas salonā saglabājas ilgāku laiku, kas savukārt var apdraudēt tos, kas šajā mašīnā uzturas arī tad, kad neviens tajā nesmēķē. Tāpat VM šo aizliegumu pielīdzināja runāšanai pa mobilo tālruni, kas pie automašīnas stūres ir aizliegta.