Smagus ceļu satiksmes negadījums visbiežāk izraisa ar "Audi" markas automašīnu

© publicitātes

82% gadījumu smagas autoavārijas izraisījuši vīrieši, turklāt liela daļa bijuši jaunieši un visbiežāk šādas avārijas izraisītas ar "Audi" markas automašīnu, liecina Valsts policijas pētījums par ceļu satiksmes negadījumu riska faktoriem.

Autovadītāji savas transportlīdzekļa vadīšanas prasmes vērtējuši vislabāk, kad meteoroloģiskie un ceļa apstākļi ir labi, taču negadījumu analīze parāda, ka tieši šādos apstākļos notiek visvairāk smago negadījumu. Īpaši izceļas jūnijs un jūlijs, kad smago negadījumu skaits no to kopskaita gadā veido 32%. Tas ir saistīts ar to, ka vasaras sezonā uz ceļiem vairāk parādās motociklu un motorolleru vadītāji, šodien žurnālistiem skaidroja Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

Tāpat smago negadījumu skaita pieaugums novērots līdz ar rudens iestāšanos, īpaši oktobrī un novembrī, kad cieš visvairāk gājēju. 60% šādu smago negadījumu ar cietušiem gājējiem notikuši apdzīvotā vietā, visbiežāk negadījumu izraisījis pats gājējs, kur katrs septītais no tiem bijis alkohola reibumā. Vairāk nekā puse cietušo gājēju ir vecumā virs 50 gadiem un nekad nav ieguvuši autovadītāja apliecību. Lielākā daļa šādu negadījumu notikuši diennakts tumšajā laikā, aptuveni vienāds daudzums fiksēts gan ārpus apdzīvotām vietām, gan apdzīvotās vietās, kur bijis apgaismojums.

Citu negadījumā iesaistīto dalībnieku analīze uzrāda, ka 82% gadījumu smagas autoavārijas izraisījuši vīrieši, 36% no tiem - vecumā līdz 29 gadiem.

Smags ceļu satiksmes negadījums visbiežāk izraisīts ar "Audi" markas automašīnu, kas 81% gadījumu bijusi vecāka par 20 gadiem. Šāds rādītājs daudziem var šķist pārsteigums, jo nereti sabiedrībā valda uzskats, ka smagas avārijas izraisa BMW automašīnu šoferi, norādīja Rinkevics.

Pētot notikušo smago negadījumu apstākļus, būtiska loma ir ātruma pārsniegšanai vai nepareizi izvēlētam ātrumam, kas fiksēts 40% gadījumu, savukārt alkohola reibums konstatēts 20% smago ceļu satiksmes negadījumu.

Pētījums tapis ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja atbalstu laikā no 2013.gada vasaras līdz 2014.gada vasarai. Pētījumā tika skatītas sakarības no vairāk nekā 2800 ceļu satiksmes negadījumiem viena gada periodā.

Svarīgākais