PVD aicina Lieldienu brīvdienās iepirkties pie uzticamiem pārdevējiem

© Publicitātes foto

Tuvojoties Lieldienu svinībām, vēlams iepirkties pie uzticamiem pārdevējiem vai zemniekiem, pievēršot uzmanību produktu marķējumam un derīguma termiņam, informē Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji.

Gatavojoties svētkiem, PVD iesaka produktus iegādāties legālā tirdzniecības vietā, pievērst uzmanību tirdzniecības vietas tīrībai, kā arī saglabāt pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu.

Pērkot olas, rūpīgi jāizlasa informācija marķējumā. Olu virsmai ir jābūt tīrai un nebojātai.

Savukārt par olu izcelsmi var pārliecināties, apskatot kodu uz olas. Tas ietver dējējvistu turēšanas metodes kodu - cipars 1 norāda uz brīvo turēšanu, 2 - dēšanu kūtī, 3 - dēšanu sprostos, 0 - bioloģisko ražošanu.

Tāpat marķējumā norādīts ražotājvalsts kods, piemēram, LV - Latvija, LT - Lietuva, EE - Igaunija, FI - Somija, kā arī dalībvalsts noteikto olu ražošanas uzņēmuma identifikācijas numurs.

Piemērs, kā varētu izskatīties kods uz Latvijā putnu fabrikā ražotas olas, - 3LV1234.

Atnesot mājās, olas var uzglabāt vai nu ledusskapī, vai nu ārpus tā - istabas temperatūrā, taču uzglabāšanas temperatūrai jābūt nemainīgai, jo temperatūras svārstības varētu veicināt olu bojāšanos.

Olu derīguma termiņš ir 28 dienas no dēšanas. Balstoties uz to, ražotājs uz olu iepakojuma norāda derīguma termiņu, kura laikā olas jāizlieto.

Krāsojot olas, ieteicams izmantot vai nu jau ierastos augu valsts materiālus, piemēram, sīpolu mizas, vai arī veikalos nopērkamās Lieldienu olu krāsošanai paredzētās pārtikas krāsvielas. Krāsojot olas ar tām, jāievēro preces marķējumā norādītā krāsas lietošanas instrukcija.

Par gadījumiem, kad tirdzniecībā esošam pārtikas produktam ir beidzies derīguma termiņš, nav marķējuma valsts valodā vai tas tiek uzglabāts neatbilstošos apstākļos, PVD aicina iedzīvotājus informēt veikala darbiniekus un zvanīt pa uzticības tālruni 67 027 402.

Latvijā

Prostitūcijas jomas regulēšanai un kontrolēšanai nepieciešamais Prostitūcijas ierobežošanas likumprojekts patlaban nav politiskās dienaskārtības augšgalā, aģentūrai LETA atzina Iekšlietu ministrijā (IeM).

Svarīgākais