Vāc parakstus NĪN atcelšanai vienīgajam īpašumam

© F64

Ņemot vērā pēdējo gadu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) straujo kāpumu, jo īpaši dažās pašvaldībās, Liāna Hiršsone vietnē Manabalss.lv sākusi parakstu vākšanu par NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam – dzīvesvietai. Nedēļas laikā jau savākti vairāk nekā 4000 parakstu.

L. Hiršsone uzsver, ka pašreizējais šī nodokļa kāpums reāli sāk apdraudēt Latvijas iedzīvotāju Satversmē garantētās tiesības uz īpašumu un mājokli.

Viņa rosina par piemēru ņemt citu ES dalībvalstu labvēlīgo attieksmi pret saviem iedzīvotājiem – vienīgajam īpašumam vispār nepiemērot nekustamā īpašuma nodokli vai arī nodokļa likme nav lielāka par 0,1%.

Viņasprāt, likumā par NĪN ir nepieciešams noteikt to, ka Latvijas iedzīvotāju vienīgajam īpašumam, kas ir īpašnieka dzīvesvieta, netiek piemērots nekustamā īpašuma nodoklis, bet, ja ir divi vai vairāki īpašumi, par katru nākamo piemērot NĪN ar nodokļa likmi no 0,1 līdz 0,6%. Savukārt rūpnieciskajiem īpašumiem, tirdzniecības centriem, biroju ēkām u.c. īpašumiem, kas nes peļņu īpašniekam, piemērot nodokļu likmi no 1,0 līdz 1,5% no kadastrālās vērtības.

Ieviešot šo priekšlikumu, tiktu panākts tas, ka Satversmē garantētās tiesības uz īpašumu būtu garantētas visiem mūsu valsts iedzīvotājiem, ne tikai bagātākajiem, tā kā to pašreiz nodrošina NĪN likumā iekļautās un iedzīvotājiem ļoti nedraudzīgās 1,5 procentu augstākās nodokļu likmes, kā arī gaidāmais kadastra vērtības lēcienveida kāpums. Atceļot NĪN vienīgajam īpašumam, ietaupītos mājsaimniecību rīcībā esošie līdzekļi, kurus varēs izmantot īpašumu uzlabošanai un remontam, kas savukārt veidotu sakārtotāku un pievilcīgāku Latvijas apdzīvoto vietu vidi. Arī ekonomikas sildīšanai un attīstībai iedzīvotāju brīvie līdzekļi dos ievērojamu ieguldījumu. Šī iniciatīva noteikti sniegtu devumu arī reemigrācijas plānam un mazinātos prombraucošo iedzīvotāju skaitu, jo savs īpašums – mājoklis kalpo par labu enkuru jebkuram Latvijas iedzīvotājam, kas ir atgriešanās vai prombraukšanas izvēles priekšā.