Pulkvedis: Reakcijai uz bēgļu situāciju un terorismu jābūt daudz stingrākai

© F64

Pēc šīs dienas notikumiem Briselē ir skaidrs, ka reakcijai uz bēgļu situāciju un lietām, kas saistītas ar terorismu, jābūt daudz stingrākai, aģentūrai LETA pauda bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris atvaļināts pulkvedis Juris Dalbiņš.

Viņš minēja, ka faktiski mēs jau esam piespiesti likvidēt tās brīvās pārvietošanās normas, kas bija ieviestas un kas tiešām kalpoja cilvēkiem. "Ja gribam savus cilvēkus pasargāt un nelikt iekāpt lidmašīnā, domājot, vai tā nosēdīsies, nāksies atgriezties pie daudz stingrāka pārvietošanās režīma, nekā tas bija šobrīd," minēja Dalbiņš.

Šīs dienas notikumi Briselē atkārtoti parāda, ka integrācijas process kā tāds ir pilnīgi izgāzies. Tas, ko mēs sludinām, ņemot par pamatu savas demokrātiskās vērtības, šajā brīdī faktiski nekalpo šo vērtību nosargāšanai, bet gan kalpo tam, lai mums tiktu nodarīts pāri pēc iespējas sāpīgāk. Šādi notikumi pierāda, ka arābu pasaules cilvēkiem, kuri ir radikāļi, mūsu vērtības nav nekas un viņi nav gatavi ne tās pieņemt, ne arī tālāk tajās integrēties, pauda bijušais NBS komandieris.

"Mums atliek jautājums, kā rīkoties tālāk - nemainīt savu nostāju un turpināt turēties pie tām vērtībām, kas mums ir, vai rīkoties tomēr citādāk," sacīja Dalbiņš.

Viņaprāt, viena lieta, kas ir pilnīgi skaidra, ir tā, ka tas, kas šobrīd notiek, ir karš, kas ir pieteikts un kas tiek realizēts.

Viņš ir pārliecināts, ka situācija ir jāanalizē un jāsaprot, ka spēlēties ar demokrātiju nedrīkst. Ir brīži, kad ir jāpieņem stingri lēmumi un kad nedrīkst darboties normas, ka visiem viss ir atļauts.

Tāpat viņš piemetināja, ka šodienas notikumi Briselē ir atbildes reakcija notikumiem, kuros tika aizturēts cilvēks, kurš tiek turēts aizdomās par spridzināšanu Parīzē. "Šī ir atbilde - dariet, ko gribiet, mēs jums vienalga atbildēsim," pauda Dalbiņš.

Jau vēstīts, ka sprādzienos, kas otrdien notika Briseles Zaventemas lidostā un Beļģijas galvaspilsētas metro sistēmā, nogalināts vismaz 21 cilvēks, atsaucoties uz ugunsdzēsējiem, ziņo aģentūra AFP.

Kā iepriekš ziņoja Beļģijas sabiedriskā raidorganizācija RTBF, divos sprādzienos, kas notika lidostas uzgaidāmajās telpās, vēl vismaz 35 cilvēki guvuši ievainojumus.

Divi sprādzieni, no kuriem vismaz vienu sarīkoja terorists pašnāvnieks, notika ap plkst.8 (plkst.9 pēc Latvijas laika).

Brīdi vēlāk tika saņemtas ziņas par sprādzienu Briseles Mālbēkas metro stacijā, kas atrodas netālu no Eiropas Savienības (ES) institūcijām.

Savukārt televīzijas kanāls VTM ziņo, ka sprādziens noticis arī Kunstvetas metro stacijā.

Kā AFP pavēstīja Briseles ugunsdzēsības brigādes pārstāvis, sprādzienā Zaventemā nogalināti vismaz 11 cilvēki, bet Mālbēkā - "aptuveni desmit".

Iepriekš mediji ziņoja par vismaz 13 nogalinātajiem lidostā un par 15 ievainotajiem Mālbēkas stacijā.

Aģentūra "Belga" vēsta, ka īsi pirms pirmā sprādziena lidostā esot bijuši dzirdami kliedzieni arābu valodā un šāvieni, bet Beļģijas prokuratūra apstiprinājusi, ka sprādzienus Zaventemā sarīkojuši teroristi pašnāvnieki.

Beļģijas varasiestādes paaugstinājušas jau iepriekš valstī izsludināto pretterorisma trauksmes līmeni.

Gan Briseles lidosta, gan pilsētas metro sistēma ir slēgta. Apturēta arī tramvaju un autobusu satiksme.

Zaventemas lidosta būs slēgta vismaz līdz trešdienai plkst.6.

Beļģijas galvaspilsētas varasiestādes sākušas slēgt autosatiksmei arī tuneļus.

Apturēta arī "Eurostar" vilcienu satiksme starp Briseli un Londonu.

Savukārt Eiropas Komisija (EK) devusi rīkojumu ES institūciju darbiniekiem neatstāt savas darbavietas vai dzīvesvietas. Atceltas visas paredzētās sanāksmes, bet piekļuve ES ēkām ir ierobežota.

Tikmēr Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels aicinājis pilsoņus palikt tur, kur viņi šobrīd atrodas, kā arī lūdzis neizmantot bez īpašas vajadzības savus tālruņus.

Paaugstināts drošības līmenis izsludināts arī citās Eiropas lidostās, tostarp Parīzē un Frankfurtē, uz kurieni tiek novirzīti uz Briseli lidojošās lidmašīnas. Pastiprināti drošības pasākumi īstenoti arī Nīderlandes un Lielbritānijas lidostās.

Svarīgākais