Valdība apspēlē Mucenieku iedzīvotājus

© F64

Lai tiesvedība ar iedzīvotājiem neaizkavētu būvniecību, valdība šodien lemj par nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centram Muceniekos. Tam piekritusi arī pašvaldība.

Ārzemnieku cietums mazmazītiņā ciemata centrā līdz ar to kļūs nenovēršams. Iedzīvotāji gan var mēģināt tiesāties, taču būvniecības procesi tāpēc lēnāki nekļūs, un arī izredzes uzvarēt kādreiz nākotnē ir visai niecīgas. Iecere atbilst pašvaldības noteiktajiem zemes apbūves noteikumiem, pieder valstij. Iedzīvotāju paustajai nepatikai pret šaubīgiem migrantiem ir tikai konsultatīvs raksturs lēmuma pieņemšanas gaitā. Būvatļauju nav pamata neizsniegt. Vienīgais šķērslis, kas varēja aizkavēt ieceres īstenošanu, bija tiesvedība, bet šodien arī tas tiek noņemts, ja vien iedzīvotāju līderiem neizdosies atrunāt ministrus. Muceniekiem atļauts ierasties valdības sēdē un pamatot savus iebildumus pret nacionālās nozīmes statusa piešķiršanu vienam nelielam izolatoram.

Piedāvāt valdībā tik radikālu risinājumu Iekšlietu ministriju pamudināja ziņa, ka vietējie jau sameklējuši labu juristu, un sabiedriskā apspriešana, ko pašvaldība izsludināja pēc iedzīvotāju pieprasījuma. Sākotnēji Ropažu novada pašvaldība solījās aizstāvēt Mucenieku intereses, bet nu šī apņemšanās pačibējusi. Ministrija ar domi tika galā samērā vienkārši. Aizbrauca, aprunājās ar deputātiem, izskaidroja abu baraku nacionālo nozīmīgumu, un 8. martā pašvaldības mērs Zigurds Blaus parakstīja piekrišanu statusa piešķiršanai. Preses dienestā skaidro, ka šis lēmums ir «kolektīvs domes deputātu apspriedes rezultāts». Iedzīvotāju līdere Marina Heniņa savukārt saka: «Tas ir duncis mugurā.» Viņa ir sašutusi arī par argumentiem, kā pamatota īpašā statusa piešķiršanas nepieciešamība – legāli patvēruma meklētāji sajaukti vienā putrā ar nelegālajiem migrantiem, kaut gan tās ir pilnīgi dažādas cilvēku grupas un bēgļu mājai ministrija nekādu statusu arī neprasa.

Taču rīkojuma projekta anotācijā līdzās birokrātiskam ūdenim par «izmaiņām starptautiskajā drošības vidē» lasāms arī patiesais pamatojums, kādēļ iedzīvotājiem jāatņem tiesības aizstāvēt savu viedokli tiesiskā ceļā: «Ņemot vērā izmitināšanas centra Mucenieki valstisko nozīmīgumu un sabiedrības rezonansi, pastāv risks, ka var tikt ierosināta tiesvedība no trešo personu puses ar mērķi apturēt būvniecību. Šāda tiesvedība būvniecību var apturēt uz vairākiem gadiem, kas nav pieļaujams, jo Latvijas Republika ir uzņēmusies starptautiskas saistības attiecībā uz personu, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošanu un uzņemšanu Latvijā.» Pozitīvs valdības lēmums ļaus personas, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, ielikt Muceniekos aiz restēm.



Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais