"Latvijas Gāze" akcionāru sapulcē lems par uzņēmuma sadalīšanu

© F64

AS "Latvijas Gāze" (LG) šodien akcionāru sapulcē lems par uzņēmuma sadalīšanu un iecels jaunu padomi, liecina LG sagatavotie ārkārtas akcionāru sapulces lēmuma projekti.

Ņemot vērā LG padomes locekļu Matiasa Kolenbaha, Uves Fipa un Damiana Banjana iesniegumus par atkāpšanos no LG padomes locekļu amatiem, akcionāriem būs jālemj par jaunu uzņēmuma padomi.

Jaunajā LG padomē uz trim gadiem plānots ievēlēt esošos padomes locekļus - Kirilu Seļezņovu, Jeļenu Karpeļu, Nikolaju Dubiku, Jeļenu Mihailovu, Juri Savicki, Oliveru Gīzi un Jorgu Tumatu.

Tāpat LG padomē plānots iecelt Krievijas kompānijas "Rosneft" gāzes biznesa plānošanas, efektivitātes vadības un attīstības departamenta direktoru Oļegu Ivanovu, "Marguerite Adviser S.A." galveno izpilddirektoru Nikolasu Merigo Kuku, "Marguerite Adviser S.A." investīciju direktoru Gijomu Rivronu un Vācijas kompānijas "FAKT Energy AG" galveno izpilddirektoru Hansu Pēteru Florenu.

LG akcionāri arī plāno pieņemt zināšanai uzņēmuma valdes ziņojumu par LG sadalīšanas projekta gaitu, apstiprināt "māsas" modeli kā LG sadalīšanas modeli, apstiprināt Enerģētikas likumā paredzēto LG sadalīšanas sākšanu, nodalot no sabiedrības Enerģētikas likumā paredzēto mantu reorganizācijas ceļā.

Tāpat plānots noteikt, ka jaundibināmā iegūstošā sabiedrība ir akciju sabiedrība, par jaundibināmās iegūstošās sabiedrības akcionāriem var kļūt visi esošie LG akcionāri Komerclikumā noteiktajā kārtībā.

Tāpat akcionāri plāno uzdot LG valdei veikt nepieciešamās darbības un sagatavot dokumentu projektus lēmuma pieņemšanai par LG sadalīšanu.

LG ārkārtas akcionāru sapulces laikā tiks apturēta tirdzniecība ar uzņēmuma akcijām. Akciju tirdzniecība tiks atjaunota pēc LG akcionāru sapulces lēmumu iesniegšanas biržai.

LETA jau rakstīja, ka 22.februārī tika izsludināti Saeimas pieņemtie grozījumi Enerģētikas likumā par gāzes tirgus atvēršanas un LG sadalīšanas nosacījumiem. Likuma grozījumi paredz, ka uzņēmumam LG līdz 2017.gada 3.aprīlim ir jānodala gāzes pārvade un uzglabāšana no sadales un tirdzniecības, izveidojot divus uzņēmumus. Savukārt līdz 2017.gada 31.decembrim vienotajam dabasgāzes pārvades un uzglābšanas uzņēmumam (sistēmas operatoram) būs jābūt juridiski neatkarīgam no dabasgāzes apgādes komersantiem, kas nodarbojas ar gāzes tirdzniecību un sadali.

Jau ziņots, ka LG peļņa pērn bijusi 30,5 miljoni eiro, liecina kompānijas nerevidēts 2015.gada finanšu pārskats. 2014.gadā LG nopelnīja 30,07 miljonus eiro.

2015.gads pasaules naftas tirgos iezīmējās ar būtisku cenu kritumu, kas atstāja ietekmi gan uz LG vidējo dabasgāzes iepirkumu cenu, gan arī uz 2015.gada ieņēmumiem. 2015.gada 12 mēnešos patērētājiem pārdota dabasgāze un sniegti pakalpojumi par 445 miljoniem eiro. 2014.gadā LG pārdeva gāzi par 503 miljoniem eiro.

Kopumā LG 2015.gadā patērētājiem pārdeva 1,32 miljardus kubikmetrus dabasgāzes. Salīdzinājumā ar 2014.gadu pārdotās dabasgāzes apjoms pieauga par 2%.

Lielākais LG akcionārs, kam pieder 34% akciju, ir Krievijas kompānija "Gazprom", "Marguerite Fund" pieder 28,97% akciju, "Uniper Ruhrgas International GmbH" - 18,26%, SIA "Itera Latvija" - 16% un 2,8% akciju pieder mazajiem akcionāriem. LG kopējais akciju un kopējais balsstiesīgo akciju skaits ir 39 900 000.

Svarīgākais