Pieredzes apmaiņā Rīgā pulcējas projektu vadītāji no visas pasaules

© publicitātes

No 17. līdz 18. martam Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Projektu vadības mēneša ietvaros norisinājās ceturtās Baltijas Projektu vadīšanas dienas, kas vienkopus pulcēja ap 300 projektu vadības profesionāļu no visas pasaules, lai papildinātu zināšanas pārmaiņu vadībā, kā arī starpvalstu līmenī dalītos ar pieredzi un labās prakses piemēriem dažāda līmeņa un nozaru projektu vadības jomā.

Divu dienu konferencē bija dzirdami ap 40 nacionālā un starptautiskā mērogā atzīti runātāji – profesionāļi ar ilggadēju praktisko pieredzi projektu vadībā, uzņēmējdarbībā, personāla vadībā, psiholoģijā, ES fondu apguvē un citās jomās. “Pārmaiņu vadība nav vienkāršs process – ne plānošanas, ne realizācijas posmā. Tā prasa spēju sadarboties gan ar dažādām kultūrām, gan ar atšķirīgiem cilvēkiem un saprast vajadzības, vienlaikus virzot projektu uz mērķu sasniegšanu. Baltijas Projektu vadīšanas dienās novēroju, ka Baltijā ir ļoti daudz labu profesionāļu, kas ir uzņēmīgi un spējīgi vadīt pārmaiņu procesus gan projektu, gan programmu un uzņēmumu ietvaros. Man ir patiess prieks būt starp cilvēkiem, kuri gatavi ieguldīt laiku, lai pilnveidotu savas prasmes un veidotu labāku nākotni gan sev, gan apkārtējiem,” iespaidos par konferenci dalās Starptautiskās Projektu vadīšanas asociācijas (IPMA) prezidents Reinhards Vāgners (Vācija).

Projektu vadīšanas dienās dalībnieki nonāca pie vairākām vērtīgām atziņām, kas dos viņiem iespēju uzlabot projektu vadības procesus projektos gan privātajā, gan valsts sektorā. Viena no galvenajām atziņām, kuras klātesamība bija saklausāma abās konferences dienās, ir, ka jebkura projekta, pat liela un komplicēta, veiksmes pamatā ir tieši projekta vadītāja prasmes, zināšanas un spēja sadarboties ar projektā iesaistītajām pusēm. Īpašs uzsvars tika likts uz moderno tehnoloģiju izmantošanu projektu vadībā, projektu vadītāju pašizaugsmes veicināšanu, projektu, programmu un portfeļu ilgtspējīgu attīstību, risku plāna nepieciešamību gan projektu, gan organizācijas līmenī un Eiropas Savienības struktūrfondu apgūšanas iespējām.

 “Šogad Projektu vadības mēneša ietvaros Rīgā viesojas 120 spēcīgākie pasaules projektu vadīšanas eksperti, un mēs izmantojām iespēju uzaicināt viņus dalīties savās zināšanās un pieredzē ar pašmāju nozares profesionāļiem.  Konferences ietvaros vairāki starptautiskie eksperti labprāt atklāja savu pieredzi un  praktiskos izaicinājumus projektos Baltijas projektu vadītājiem, tādējādi nodrošinot zināšanu un prasmju pēctecību ne tikai Baltijas, bet arī globālā mērogā,” tā konferences programmu komentē Baltijas Projektu vadīšanas dienu idejas iniciators, Latvijas Nacionālās Projektu vadīšanas asociācijas valdes priekšsēdētājs Ivars Ruņģis.

Konferences programma tika veidota tā, lai dalībniekiem būtu iespēja apgūt projektu zināšanas un praktiskās prasmes. Daudz tika stāstīts un diskutēts par konkrētu projektu realizāciju un izaicinājumiem, ar kuriem organizācijas un projektu vadītāji saskārušies visa projekta dzīves cikla laikā. Dalībnieku vidū bija pārstāvji gan no vidējiem, gan lieliem Baltijas uzņēmumiem, kas pēc dalības konferencē apliecināja, ka uzņēmuma vadības un tā darbinieku tālākizglītošanās un projektu vadības prasmju pastiprināta apguve ir vitāli svarīga, lai izdzīvotu pārmaiņu laikmetā. “Projektu vadības jomā darbojamies jau ilgus gadus, atbalstot dažāda apmēra projektus un radot tehnoloģijas, kas palīdz pārveidot un uzlabot biznesa un projektu vadības procesus uzņēmumos un organizācijās. Baltijas Projektu vadīšanās dienās šogad piedalāmies, jo uzskatām, ka ir būtiski apgūt pārmaiņu vadības prasmes un mudinām to darīt ne tikai mūsu darbiniekiem, bet ikvienas nozares pārstāvim, jo šīs ir prasmes, ko jau šodien savos darbiniekos vēlamies redzēt ne tikai mēs, bet arī daudzi darba devēji gan Latvijā, gan ārpus tās," stāsta informācijas tehnoloģiju uzņēmuma Microsoft Latvia vadītājs Ēriks Eglītis.

Baltijas Projektu vadīšanas dienas ir lielākais projektu vadības pasākums Baltijā, kas norisinās jau ceturto gadu. Šogad konference norisinājās Latvijā pirmā Projektu vadības mēneša ietvaros, kura laikā notiek virkne dažādu ar projektu vadības nozari saistītu pasākumu, tostarp Starptautiskie projektu vadības čempionāti profesionāļiem un studentiem, diskusiju klubs par projektu vadības izglītību, meistarklases “3 pieredzes stāsti” un projektu vadības domnīca, kā arī IPMA delegātu padomes sanāksme.

Baltijas Projektu vadīšanas dienas organizē Latvijas Nacionālā projektu vadīšanas asociācija (LNPVA) sadarbībā ar Igaunijas un Lietuvas nacionālajām projektu vadīšanas asociācijām. Konferences tapšanu atbalstīja Microsoft Latvia, SEB banka un Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola (RISEBA).

Svarīgākais