Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Sadarbība ar valdību nebūs vienkārša, norāda Latvijas Olimpiskā komiteja

© F64

Sadarbība ar valdību šajā gadā nebūs vienkārša, šodien Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Ģenerālās asamblejas sesijā atzina LOK prezidents Aldonis Vrubļevskis.

Lai gan Izglītības un zinātnes ministrija, gan arī Nacionālā sporta padome pauž atbalstu sporta nozares attīstībai valstī, tomēr ir jāatceras, ka budžeta veidošana "iet savu ceļu". Viņš pauda nožēlu, ka nākamā gada budžetā ir paredzēts mazāks finansējuma apjoms, nekā tas ir šajā gadā.

Tomēr nākamā gada budžets sportam ir izšķirošs ziemas sporta pārstāvjiem, jo 2018.gadā ir gaidāmas ziemas olimpiskās spēles. Tas nozīmē, ka gatavošanās sportistiem ir jāsāk jau laicīgi, nevis pēdējā brīdī. "Čempioni nerodas vienā gadā, čempionu audzināšana ir ilglaicīgs process un tam ir nepieciešami 5-12 gadi. Savukārt tam ir nepieciešama stabilitāte ar valsts finansējumu nozarei," pauda Vrubļevskis.

Viņš aicināja atbalstīt sagatavoto LOK rezolūciju, kurā tiek pausta apņēmība iestāties par nepieciešamību nodrošināt stabilu un prognozējamu sporta nozares attīstību. Rezolūcijā izteikts aicinājums finansējumu sporta nozarei nākamā gada valsts budžetā noteikt tādu, kas nav mazāks, kā šī gada budžetā noteiktais apmērs.

Valdība un Saeima tiek aicinātas izvērtēt iespējas atbalstīt ilgtermiņā prognozējamas un atbilstoši iespējām stabili pieaugošas finansējuma sistēmas izveidi sportam un kultūrai. Tie varētu būt atskaitījumi no izložu un azartspēļu nodokļa un nodevām, akcīzes tabakai un alkoholam. Šādu modeli varētu ieviest no 2018.gada, uzskata LOK.