Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

NO NOTIKUMA VIETAS: Gājiens noslēdzies; bijis tikai viens incidents

© nra.lv

Prokrievisks provokators, kurš sevi dēvē par žurnālistu, radīja nelielu minstināšanos 16. marta gājienā. Tiesa, šobrīd gājiens jau raiti izgājis cauri Līvu laukuma un, dziesmām skanot, pietuvojies Brīvības piemineklim.

Kā jau ziņots, tad - lai veidotu sižetus par 16. martu - Latvijā pirms dažām dienām ieradās prokrieviskais britu izcelsmes žurnālists Grehems Filipss (Graham W Phillips). Savās reportāžās viņš līdz šim slavējis Donbasa separātistus, kopā ar viņiem šaudījies ar kalašņikovu un pat saņēmis tā dēvētās Luhanskas tautas republikas medaļu.

Plkst. 10.00

Vēl pirms leģionāru piemiņas gājiena pasākuma šis žurnālists agresīvi metās iztaujāt gājiena dalībniekus, klaji cenšoties provocēt uz konfliktu. Uzdodot neskaitāmus jautājumus gājiena karognesējiem, viņš radījis nelielu minstināšanos pasākuma norisē.

Plkst.11.00

nra.lv žurnālists no notikuma vietas ziņo, ka antifašistiskās kustības pārstāvjus pagaidām neredz un nedzird. Tieši pretēji - pie barjerām vairumā stāv latviski runājoši cilvēki, kuri apsveic gājiena dalībniekus un uzsauc "Dievs, svētī Latviju!"

Plkst. 11.30

Šobrīd, kad gājiena dalībnieki atrodas pie Brīvības pieminekļa, prokrieviskais žurnālists ir pūlī un izsauc dažādus saukļus par fašistiem un noziedzniekiem. Policija agresīvo vīrieti palūdza pakāpties nedaudz tālāk no gājiena dalībniekiem. Taču, kad vīrietis nebija nomierināms, policija viņu aizturēja un iesēdināja speciālajā transportā.

Plkst. 12.00

Interesanti, ka antifašistiskā kustība šogad ir pavisam klusa. Vismaz pagaidām. Aptuveni 20 cilvēki savā nodabā pulcējas Bastejkalnā, taču nekādu agresiju vai aizvainojošas replikas no viņu puses nemana.
 
Plkst. 12.30
Gājienam noslēdzoties, drošības dienesti bija gandarīti- šogad pasākums noticis bez būtiskiem incidentiem un vienīgais ekscess bijis prokrieviskā žurnālista aizturēšana. Provokators ticis nogādāts policijā, kur viņam nāksies sniegt paskaidrojumus. Tālāk tiks lemts, vai vīrietim būs jāmaksā administratīvais sods. Šobrīd pasākums ir pilnībā beidzies un no Brīvības pieminekļa apkārtnes izklīst pēdējie interesenti.