Seniori pērn ceļojumiem tērējuši vairāk naudas nekā vidēji viens cilvēks

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Pērn seniori ceļojumiem tērējuši vairāk naudas, nekā vidēji viens cilvēks, liecina "Latvia Tours Ceļojuma indeksa" rezultāti.

Vidēji vienam cilvēkam Latvijā ceļojums 2015.gadā izmaksājis 264,45 eiro, savukārt seniori vidēji tērējuši vairāk - 286 eiro.

"Ceļojuma indeksa" rezultāti arī liecina, ka iedzīvotāji pēc 55 gadiem biežāk ceļojuma izdevumus pērn sedza no savā rīcībā esošajiem līdzekļiem - 49%, mazāka daļa jeb 30% gados vecāku cilvēku naudu ceļojumam īpaši krājuši, bet 30% ceļojumus biežāk apmaksāja kāds cits.

Gandrīz trešdaļa jeb 28% respondentu vecuma grupā 55 līdz 74 gadiem pēdējā gada laikā ir bijuši ceļojumā ārpus Latvijas. 14% no tiem devušies atpūtas ceļojumā, 12% citu privātu iemeslu dēļ, bet 4% valsti atstājuši, lai dotos darba darīšanās.

Visbiežāk seniori, kuri pēdējo 12 mēnešu laikā bija devušies atpūtas ceļojumā ārpus Latvijas, ceļojumā devās ar lidmašīnu - 49%. 23% no Latvijas izbrauca ar autobusu, nedaudz mazāk jeb 20% - ar vieglo automašīnu. Citi transporta līdzekļi, piemēram, kā prāmis, tika izmantoti vēl retāk - 8%.

Tūrfirmas SIA "Latvia Tours" direktore un indeksa autore Ieva Keiša atzīmē, ka vairāk nekā puse jeb 60% ceļotāju vecumā no 55 līdz 74 gadiem, kas pēdējā gada laikā ir bijuši ceļojumā, devušies ekskursijās, 22% laiku pavadīja pludmalēs, bet 18% izvēlējās atpūtu pie dabas.

Pagājušajā gadā ceļojumā ārpus Latvijas 50% senioru devās kopā ar citiem mājsaimniecības locekļiem, tik pat izvēlējās ceļot vieni. Dati liecina, ka tiem ceļotājiem, kuri devās ceļojumā kopā ar citiem mājsaimniecības locekļiem, ceļojuma izmaksas biežāk ir zemākas nekā tiem, kuri ceļojumā devās bez citiem mājsaimniecības locekļiem.

Gandrīz puse jeb 49% no tiem senioriem, kuriem ir nodoms tuvāko 12 mēnešu laikā doties atpūtas ceļojumā ārpus Latvijas, plāno tērēt tikpat daudz naudas, cik viņi iztērēja savā pēdējā ceļojumā. Savukārt 18% plāno tērēt vairāk naudas, bet 10% nākamajam ceļojumam plāno atvēlēt mazāku naudas summu.

Dati iegūti "Latvia Tours" veidotā "Latvia Tours Ceļojumu indeksa" veiktajā aptaujā, kas notika 2015.gada novembrī, un tajā ar tiešo interviju respondentu dzīvesvietās visā Latvijā tika aptaujāti 1007 respondenti. Pētījumā apkopota informācija par Latvijas iedzīvotāju noskaņojumu, viedokli un attieksmi pret dažādiem ar ceļošanu saistītiem jautājumiem.

Jau vēstīts, ka "Latvia Tours" 2014.gadā strādājusi ar peļņu 332 218 eiro apmērā, kas ir par 38% vairāk nekā 2013.gadā, kad uzņēmums nopelnīja 241 440 eiro.

Apgrozījums saglabājies 2013.gada līmenī, 2014.gadā sasniedzot 17 miljonus eiro. 2014.gadā novērots neliels apgrozījuma kritums aptuveni 2% apmērā, liecina "Firmas.lv" pieejamā informācija.

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem uzņēmuma "Latvia Tours" īpašnieks ir Beļģijas iedzīvotājs Džeimss Dāvids Verjē.

Latvijā

Rīgā atrasti Somijas korupcijas skandāla figuranta Arto Autio īpašumi, vēsta Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica", kas sāka šīs informācijas izpēti pēc kāda trauksmes cēlāja atsūtītas informācijas.

Svarīgākais