Divas mātes vēršas ST pret valsts garantēto uzturlīdzekļu maksājumu samazināšanu

Divas mātes iesniegušas prasību Satversmes tiesā (ST), vēršoties pret valsts garantēto uzturlīdzekļu samazināšanu, aģentūru LETA informēja viena no prasības iesniedzējām Marika Skulte.

Savā prasībā mātes norādījušas šāda lēmuma neatbilstību Satversmes pirmajam pantam, kurā teikts, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, kā arī 91.pantam, kur uzsvērta visu cilvēku vienlīdzība likuma un tiesas priekšā, kā arī to, ka cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas.

Prasībā norādīta arī uzturlīdzekļu samazinājuma neatbilstība pamatlikuma 109. un 110.pantam, kas paredz tiesības uz sociālo nodrošinājumu vecuma, darbnespējas, bezdarba un citos likumā noteiktajos gadījumos, kā arī valsts aizsardzību un atbalstu laulībai, ģimenei, vecāku un bērnu tiesībām, kā arī īpašu palīdzību bērniem invalīdiem un tiem, kas palikuši bez vecāku gādības vai cietuši no varmācības.

Kā iepriekš aģentūrai LETA norādīja Skulte, pēc viņas domām, valsts garantēto uzturlīdzekļu maksājumu samazināšana arī atvieglojusi dzīvi uzturlīdzekļu nemaksātājiem, īpaši tiem, kas to nedara nevis tādēļ, ka nevar, bet nevēlas, jo, ņemot vērā to, ka valsts palīdzība sarukusi, arī summa, kas vēlāk tiks piedzīta no šī cilvēka, attiecīgi būs mazāka.

Kopā ar prasību iesniegti 603 paraksti pret uzturlīdzekļu samazināšanu.

Jau ziņots, ka no 1.janvāra par katru bērnu līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai no Uzturlīdzekļu garantiju fonda bija iespējams saņemt 30 latus, bet par bērniem no septiņu līdz 18 gadu vecumam - 35 latus. Iepriekš par jaunākajiem bērniem katru gadu tika maksāti 45 lati, bet vecākiem bērniem - 54 lati.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais