Rīt Okupācijas muzejā demonstrēs filmas par leģionāriem

Latviešu karavīri Zedelgemas karagūstekņu nometnē 1945/1946 gadā. © Okupācijas muzeja krājums

16.martā Latvijas Okupācijas muzejā notiks divu dokumentālu filmu izrādes, kas stāsta par latviešu leģionāriem.

Pulksten 14.00 varēs noskatīties muzeja producēto filmu „Zedelgema”, kas vēstī par latviešu leģionāru likteni kara gūstekņu nometnē Beļģijā pēc Vācijas kapitulācijas II Pasaules karā. Filmas autors un režisors ir Andris Feldmanis, kas kopā ar operatoru Aivaru Reinholdu bija izpētes ekspedīcijā Zedelgemā. Filmas pirmizrāde notika pērn 11.novembrī.

Pulksten 16.00 rādīsim filmu "Četrreiz katrs viens", kas vēsta par četriem latviešu leģiona karavīriem, kuri kaujās bija tuvāk nāvei nekā dzīvei, lai gan bija vēl ļoti jauni. Tomēr viņus karš nesamala. Katrā no viņiem izdzīvoja un patvērās Latvijas valsts. Viņiem pietika spēka arī pret naidīgo padomju realitāti un trimdas grūtībām noturēties ar cilvēcību, likt lietā savas spējas, strādāt un sagaidīt Latvijas valsts atgriešanos. Filmas autori: Sandijs Semjonovs, Atis Klimovičs, Pāvels Širovs, Ainis Kupčs, Inese Zandere, komponists - Raimonds Tiguls.

Latvijā

Šodien no plkst. 11 līdz 15 Dārzkopības institūta Pētera Upīša Ceriņu dārzā tiks svinēti Ābolu svētki, kuros pulcēsies mājražotāji, stādaudzētāji un augļkopji, konditori un citi tirgotāji, aģentūru LETA informēja Dobeles novada Kultūras pārvalde.

Svarīgākais