Ašeradens: Samazināt IKP izaugsmes prognozi ir pāragri

© F64

Lai arī ir saprotams, ka Latvijas Banka reaģē uz ekonomiskās attīstības rādītājiem Eiropas Savienībā, tomēr vēl ir pāragri samazināt iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi, uzskata ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Par spīti tam, ka Latvijas Banka vakar paziņoja par IKP izaugsmes prognozes samazināšanu šim gadam no 2,7% uz 2,3%, Ekonomikas ministrijai ir cits viedoklis, aģentūrai LETA pauda Ašeradens.

Par to liecinot arī dažādi ekonomiskie rādītāji, piemēram, bezdarba rādītāju uzlabošanās, kreditēšanas apjomu pieaugums un uzņēmēju veiksmīgā pielāgošanās eksporta tirgiem.

"Šādi riski ir iespējami, bet mēs vēl nesamazinām savu prognozi," teica ministrs. Viņaprāt, pēc pirmajiem diviem gada mēnešiem būtu pāragri izdarīt šādus pieņēmumus. Līdz ar to arī valdībai nevajadzētu patlaban spert kādus soļus.

Jau ziņots, ka Latvijas Banka samazinājusi IKP izaugsmes prognozi 2016.gadam no iepriekš lēstajiem 2,7% uz 2,3%.

Centrālā banka vērtē, ka 2015.gadā saglabājās mērens Latvijas tautsaimniecības izaugsmes temps - IKP gada pārmaiņu temps saskaņā ar sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem bija 2,6%. 2015.gada 4.ceturksnī ekonomikas attīstība jūtami sabremzējās, apliecinot augsto nenoteiktību un riskus, ko rada ārējās vides faktori.

Slikto rezultātu gada pēdējā ceturksnī galvenokārt noteica investīciju un eksporta apjomu kritums no izlietojuma puses un būvniecības un finanšu pakalpojumu pievienotās vērtības kritums, kā arī neliels kritums apstrādes rūpniecībā no ražošanas puses. Lai gan Latvijas Banka jau 4.ceturksnim bija prognozējusi lēnāko izaugsmi gada laikā, paziņotais kritums par 0,3% pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni bija negatīvs pārsteigums. Būtiski vājākais gada pēdējais ceturksnis arī lielā mērā nosaka 2016.gada IKP prognozes pasliktinājumu, skaidro centrālā banka.

 

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais