Baltās olas par 14% dārgākas

JĀSEKO OLU MODEI. Lai gan pēc garšas un uzturvērtības olas baltajās un brūnajās čaumalās ne ar ko neatšķiras, dažādos reģionos cilvēki izvēlas dažādas krāsas čaumalas. Igaunijā populāras ir gan baltas, gan brūnas olas. Savukārt Čehijā, Slovākijā, Polijā patērētāji izvēlās tikai brūnās olās, bet Skandināvijā – tikai un vienīgi baltās. Latvijā padomju laikā pārdošanā bija tikai baltās olas, ko noteica centralizētas ražošanas aspekti PSRS teritorijā. Taču 90. gados tradīcijas mainījās un cilvēki Latvijā vēlējās brūnās vistu olas. Piemērojoties pircēju vēlmēm, Balticovo audzē vistas, kas dēj brūnas olas © Publicitātes foto

Pirms divām nedēļām veikalos bez problēmām varēja nopirkt olas, kas maksāja mazāk nekā 10 eirocenti gabalā. Šobrīd tik lētas olas vairs tikpat kā nevar atrast.

Neatkarīgās aptaujātie tirgotāji noliedz olu cenu kāpumu pirms gaidāmajām Lieldienām, pieļaujot, ka lētākās olas vienkārši ir izpirktas. Savukārt pircēji jau lūkojas ne tikai pēc lētajām brūnajām, bet arī pēc nedaudz dārgākajām baltajām olām.

AS Balticovo, Latvijas lielākais olu ražotājs, savas produkcijas piegādes cenas mazumtirgotājiem pirms Lieldienām nav mainījis. Pēc Balticovo komercdirektora Toma Auškāpa teiktā, nekas arī neliecina par olu cenu izmaiņām Lieldienu priekšvakarā. «Neesam vienīgie olu piegādātāji veikaliem Latvijā, tāpēc nevaram atbildēt par citu ražotāju cenu izmaiņām. Līdzās mums, vietējam olu ražotājam, veikalu plauktos ir importa olas, ar kuru ražotājiem mēs konkurējam. Olu cenu pircējam plauktā nosaka mazumtirgotāji,» uzsvēra T. Auškāps.

Arī Maxima Latvija un Rimi Latvia pārstāvji Neatkarīgajai apgalvoja, ka olu cenas pēdējo nedēļu laikā nav mainījušās un tās ir apmēram tādas pašas kā pērn. Piemēram, Maxima veikalos arī aizvadītajās brīvdienās bijušas olas par akcijas cenu – 0,89 eiro. Iespējams, daļā veikalu tās bija izpirktas. Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite olu cenas Rimi un Supernetto veikalos neatklāja. Taču paskaidroja, ka sortiments tiek veidots ciešā saskaņā ar pircēju vēlmēm un vajadzībām, tādēļ Rimi un Supernetto veikalu sortimentā ir dažāda izmēra un ražotāju olas, kurām ir arī atšķirīga cena.

Rimi veikalos jau kopš pagājušās nedēļas ir nopērkamas baltās olas. Bet Maxima veikalos tās ir pieejamas, sākot ar šodienu. «Ņemot vērā lielo daudzumu, ko vietējie ražotāji nespēj nodrošināt, balto olu izcelsmes valsts nav Latvija. Šodien 10 baltās olas maksās 1,35 eiro. Tāpat veikalos pieejamas paipalu olas, ko pircēji iecienījuši ne tikai svētkos, bet arī ikdienā,» Neatkarīgajai stāstīja SIA Maxima Latvija mārketinga vadītāja Zane Kaktiņa.

Arī Rimi veikalos nopērkamās baltās olas nav Latvijā dētas, tās tiek ievestas no Somijas un Polijas. «Baltajām olām vislielākais pieprasījums ir Lieldienu laikā, savukārt citos periodos pircēji dod priekšroku ierastajām brūnajām olām. Atšķiras arī to cena – tā kā baltās olas dēj tikai noteikta vistu šķirne, kas Baltijas valstīs ir reti sastopama, šīs olas ir dārgākās par tradicionālajām brūnajām olām,» sacīja I. Bite.

Arī T. Auškāps atzina, ka Latvijas olu ražotāju ganāmpulkos balto šķirņu vistas ir liels retums, tāpēc praktiski visas baltās olas Lieldienu laikā importē. «Vairums mazumtirgotāju pārsvarā iepērk baltās olas no Polijas Lietuvas un Igaunijas ražotājiem, jo to cena ir lētāka. Taču mēs, Balticovo, saviem klientiem gandrīz kā katru gadu būsim sarūpējuši baltās olas no mūsu ilggadēja sadarbības partnera Somijā. Šādu izvēli esam izdarījuši, jo olas fasē mūsu šķirotavā un mums būtiski ir biodrošības un higiēnas jautājumi. Turklāt nav noslēpums, ka Skandināvijas valstu ražotās olas ir rūpīgāk kontrolētas un daudz drošākas gan mums, ražotājam, gan patērētājam. Uzskatām, ka šīs olas būs labākās, ko Lieldienu galdā likt Latvijas iedzīvotājiem, jo tās visprecīzāk atbilst Balticovo olu kvalitātes līmenim,» uzsvēra T. Auškāps.

Pērn Lieldienās baltās olas bija nopērkamas par visai pieticīgām cenām, piemēram, Rimi veikalos 10 baltās olas maksāja 0,99 eiro, Maxima veikalos – 1,19 eiro. Pērn lētā balto olu importa dēļ cieta Balticovo, jo mazumtirgotāji priekšroku deva tieši šīm olām. Taču šogad situācija pašmāju olu ražotājiem izskatās cerīgāka. «Acīmredzot daļa patērētāju nevēlas zaudēt olu kaujās šogad, jo daži prasīgāko patērētāju lielveikali jau ir mums pasūtījuši šīs Somijā ražotās olas, kuras no citām izceļas ar tīrību un čaumalas cietību,» skaidroja T. Auškāps.



Svarīgākais