Ārvalstīs dzīvojošie latviešu mediķi nosūta atklātu vēstuli augstākajām valsts amatpersonām

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Ārvalstīs dzīvojošie Latvijas mediķi, kas apvienojušies Latviešu ārstu un zobārstu apvienībā, nosūtījuši atklātu vēstuli augstākajām valsts amatpersonām, aicinot pievērsties veselības aprūpes sistēmas problēmu cēloņu risināšanai, ne cīņai ar sekām.

Vēstulē tiek pausta neizpratne par plāniem rezidentu sadalē, nosūtot rezidentus uz reģionālajām slimnīcām, jo tas vēl vairāk veicināšot jauno ārstu aizbraukšanu no Latvijas. Tāpat viņi vērš uzmanību uz mazo atalgojumu, ko rezidenti saņem, lai gan tiek nostrādāts vairāk par 40 stundām. Piemēram, ja Latvijā rezidents pēc nodokļu nomaksas saņem ap 400 eiro, Igaunijā bruto alga ir 954 eiro, bet Anglijā - 2857 eiro, teikts vēstulē.

Mediķi kritizē Veselības ministrijas plānu par rezidentu nosūtīšanu uz reģionu slimnīcām, nodēvējot šo metodi par Kubai raksturīgu piespiedu klaušu ceļu. Tikpat nesaprotama esot vēlme rezidentiem pēc rezidentūras pabeigšanas piecus gadus strādāt valsts pārvaldes iestādēs, kur tiks turpināta mazas algas izmaksa.

Lai problēmu risinātu, mediķi iesaka ieviest "rezidentu padomes", kam būtu jādod lielāka iespēja ietekmēt rezidentūrai paredzēto līdzekļu tērēšanu un rūpēties par rezidentūras kvalitāti. Veselības ministrijai tiek izteikts lūgums stimulēt jauno ārstu palikšanu Latvijā, nevis ar savām metodēm piespiest viņus pamest dzimteni.

Vēstule nosūtīta Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK), Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) un veselības ministram Guntim Belēvičam (ZZS).

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais