Bankas samaksā soda naudas

© Scanpix

Samērā ar Trasta komercbankas likvidēšanu nieks vien ir 1 100 000 eiro naudas sods Baltic International Bank un 25 000 eiro naudas sods bankas valdes priekšsēdētājai Ilonai Guļčakai.

Hronoloģiski nākamais sods bankām Latvijā pēc Trasta komercbankas licences anulēšanas 3. martā ir naudas sods Baltic International Bank un tās vadītājai 9. martā.

Sodu uzlikusī Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) paskaidroja, ka Baltic International Bank vairākkārt pārkāpusi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma un klientu padziļinātās izpētes normatīvo noteikumu prasības, iesaistoties darījumos, kas pakļāvuši banku būtiskam noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un reputācijas riskam. Tomēr FKTK ņēmusi vērā, ka pārkāpumi datēti ar 2003.–2015. gadu, bet pašlaik banka izpilda visas regulējošās prasības, kā arī paudusi apņemšanos uzlabot iekšējās kontroles sistēmu. Līdz ar to ne bankai, ne tās vadītājai nav uzlikti maksimālie sodi, kurus rēķina pēc gada neto ienākumu summas attiecīgajā bankā.

FKTK lēmums ir apstrīdams FKTK vai pārsūdzams Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā pēc tā paziņošanas. Baltic International Bank tomēr nav noskaņota strīdēties. Tūlīt pēc FKTK lēmuma publiskošanas banka paziņoja, ka respektē FKTK lēmumu par soda piemērošanu gan bankai, gan valdes priekšsēdētājai. Bankas finanšu rādītāji esot pietiekami labi un iepriekšējo gadu peļņa ļauj samaksāt uzlikto sodu, kas Baltic International Bank klientus un ikdienas darbu nekādi neietekmēšot. Arī banka akcentēja, ka sods uzlikts par pagātnē notikušiem pārkāpumiem.

Pagājušo gadu Baltic International Bank pabeigusi ar mazliet vairāk nekā 700 tūkstošu eiro peļņu un 12. vietu Latvijas komercbanku sarakstā pēc banku aktīviem. Bankas īpašnieki ir Valērijs un Vilorijs Belokoņi, kuru uzvārdi atgādina laiku, kad Latvijas valsts finansēs un politikā aktīvi rosījās Einars Repše.

FKTK apstiprināja Neatkarīgajai, ka sodi tiek ne vien noteikti, bet arī iekasēti. FKTK kontrolē, lai naudu saņemtu Valsts kase. Pagājušajā gadā Valsts kasē tādējādi nonākuši 2 357 166 eiro un vienīgais nemaksātājs izrādījusies a/s VEF Radiotehnika RRR, kas laikam gan vairs nevar, nevis negrib samaksāt piecus tūkstošus eiro. Jāpaskaidro, ka FKTK ir savas funkcijas to uzņēmumu uzraudzīšanā, kuru akcijas ir palaistas publiskā apgrozījumā biržā. Soda naudu samaksājusi, bet sodu apstrīdējusi ir PrivatBank, ar kuras sodīšanu pagājušā gada beigās sākās tagadējie laiki banku uzraudzībā. FKTK priekšsēdētājs Pēteris Putniņš uzsver, ka Trasta komercbanku bijis izņēmums starp Latvijas komercbankām un citām FKTK uzraugāmajām iestādēm, kas tomēr cenšas ievērot Latvijas likumus un starptautiskās saistības.



Latvijā

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.

Svarīgākais